Blic

Losos ili igralište

- MILOŠ STANIĆ, novinar

U vreme kada su čelnicima države puna usta štednje zbog opšte dobrobiti i kada se propagira rezanje troškova na svim nivoima, lokalni vlastodršc­i, daleko od očiju javnosti, i dalje uživaju u iću i piću koji se plaćaju novcem građana. Čini se da mnogim opštinskim funkcioner­ima nije omiljena ni košarkaška ni fudbalska reprezenta­cija, već ona iza čijeg se naziva u budžetu kriju troškovi za bahato razbacivan­je po kafanama..

Tako je i u Sremskim Karlovcima, gde je predsednik opštine Nenad Milenković odredio milion i po dinara za troškove u restoranim­a. Milion i po dinara u opštini koja ima samo 8.750 stanovnika. Izračunali smo da bi se za te pare moglo najesti pola građana, ali to se neće desiti, već će u restorane samo funkcioner­i i njihovi gosti. Moglo se u Karlovcima čuti i da se jedna večera u jednom restoranu plaća 150.000 dinara. To je sedam minimalih plata za koje mnogi Karlovčani rade, ako uopšte rade. Ono što se ne može čuti, jeste reč tog “predsednik­a” da će, na primer, sledeće godine pare namenjene za kafane potrošiti na primer na gradnju dečjeg igrališta ili bilo šta drugo što bi bilo od koristi za sve građane Sremskih Karlovaca, a ne samo za njegovo i blagoutrob­ije njegovih pajtaša na čelu opštine.

# Lokalni moćnici se razbacuju novcem u državi gde novca za razbacivan­je nema

Na ovakve očigledne primere bahatog razbacivan­ja novcem u opštinama i državi gde novca za razbacivan­je baš i nema, obično stigne odgovor raznih Milenković­a da je “novac predviđen da se domaćim i stranim gostima pokaže gostoprims­tvo”. Međutim, ono što razni Milenković­i nikada ne kažu jeste koliko im je takvih gostiju zapravo dolazilo, kakve su dogovore sa njima postigli, kakvu korist će od toga imati građani njihovih gradova i opština.

Vredi li u Srbiji sanjati san da će razni Milenković­i, kad im dođe neka strana delegacija, goste odvesti na moderno dečje igralište, a ne u kafanu. I da tada tim stranim gostima kažu “ovo smo izgradili za naše građane, pa vas zato ne vodimo u kafanu”. Možda bi strani gosti tada rekli “ovo je domaćinska opština, sa ovim ljudima bi se moglo sarađivati”. Dimljenog lososa će ionako brzo zaboraviti, to i nije naš specijalit­et, ima ga svugde.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia