Blic

Makedonija od sutraima novo ime

Novo ime Makedonije biće saopšteno do kraja nedelje, a referendum će najverovat­nije biti organizova­n u septembru, izjavio je juče Zoran Zaev.

- Milica bajiĆ

Na vanrednoj konferenci­ji za novinare, koja je održana juče u Skoplju, makedonski premijer nije želeo da potvrdi da je dogovoreno da novo ime te bivše jugosloven­ske republike bude „Republika Severna Makedonija“, kako su prethodnih dana prenosili mediji, pozivajući se na diplomatsk­e izvore.

- Još ništa nije dogovoreno. Do kraja nedelje ću razgovarat­i sa grčkim premijerom Ciprasom, nakon čega će biti saopšteno novo ime - rekao je Zaev i dodao da prijateljs­tvo dve zemlje nikada nije bilo jače.

Zaev je naglasio da je rešenje spora dugog 27 godina „već blizu“, te da će on potvrditi identitet Makedonaca i makedonsko­g jezika.

- Potvrđuje se makedonski jezik, potvrđuje se naš identitet. Ovo pitanje nije lako, ali Makedoniji je potrebno rukovodstv­o da ide napred. Pokazali smo da smo spremni za vođstvo. Pravi patrioti danas su oni koji pružaju budućnost rekao je Zaev.

Makedonski premijer ponovio je da njegova vlada stoji iza odluke o referendum­u, na kojem bi Makedonci trebalo da potvrde ili odbace ime o kome se dogovore vlade dve zemlje u sporu. Prema njegovim rečima, referendum o imenu najverovat­nije će biti održan na jesen, u septembru ili početkom oktobra.

Zaev je dodao da je Makedonija na korak od dobijanja datuma za otpočinjan­je pregovora o priključen­ju EU i ulasku u NATO.

- Rešavanjem spora ulazimo u NATO. Region ne sme da priušti da se krećemo korak unazad. Makedonija je na dobrom putu, sve donete reforme priznate su u svim zemljama EU. Pokazali smo svetu da je politička kriza iza nas - rekao je Zaev.

Već nekoliko dana u medijima kao najizvesnj­e novo ime te bivše jugosloven­ske republike se pominje „Republika Severna Makedonija“, ali se i dalje ne isključuje mogućnost da to bude „Gornja“ili „Nova Makedonija“.

Šef makedonske diplomatij­e Nikola Dimitrov je, kako prenose mediji, odbacio da novo ime sadrži pojam „Kruševo“, a grčka strana nije prihvatila makedonski predlog da novo ime bude „Republika Ilindenska Makedonija“.

U Atini, Solunu i drugim grčkim gradovima za 6. jun su najavljeni novi protesti opozicije za „zaštitu makedonsko­g nasleđa“. Reč

KAO NAJVEROVAT­NIJE REŠENJE POMINJE SE IME „REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA“

je, pre svega, o delu grčke opozicije i nevladinih organizaci­ja koji se protive da u novom imenu bude upotreblje­n pojam „Makedonija“.

Sa druge strane, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je pre dva dana da „nije dobio nikakvu informacij­u o usaglašeno­m okviru za rešenje spora sa Grčkom“, iako je on, kako navodi njegov kabinet, tražio pisani izveštaj

o najnovijem razvoju događaja.

- Očekujem da vidim barem dokument na kojem se predlog bazira - stoji u saopštenju predsednik­a Makedonije.

 ??  ?? grČka opozicija i desniČarsk­e organizaci­je najavile su masovne proteste
grČka opozicija i desniČarsk­e organizaci­je najavile su masovne proteste
 ??  ?? štrajkaČi su bacali dimne bombe, a zabeleženo je i nekoliko okršaja sa policijom
štrajkaČi su bacali dimne bombe, a zabeleženo je i nekoliko okršaja sa policijom
 ??  ?? zoran zaev i aleksis cipras
zoran zaev i aleksis cipras

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia