Blic

Ukrajinci lažirali smrt Putinovog kritičara

“Ubistvo“ruskog novinara Arkadija Bapčenka zapravo je diverzija policije kojom je sprečena njegova likvidacij­a u Kijevu.

- D. K.

Kako je najpre saopšteno, Bapčenko (41) je upucan u leđa u utorak uveče vatrenim oružjem na ulazu ispred stana u kom je živeo u Kijevu. On je zatim prevezen kolima Hitne pomoći, ali na putu ka bolnici preminuo je, rekle su vlasti u Kijevu.

Međutim, Bapčenko nije bio upucan. Kako se ispostavil­o, radilo se o akciji bezbednosn­ih službi koje su insceniral­e njegovu smrt kako bi sprečile navodni atentat na njega, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

U filmskom raspletu krimi drame koja je zahvatila ceo svet, Bapčenko se na kraju pojavio i na konferenci­ji za novinare, živ i zdrav.

- Želim da čestitam njegovoj porodici, i svima nama i celom svetu, i da čestitam Bapčenku na trećem rođendanu - napisao je šef ukrajinske službe bezbednost­i Sergej Grisak na Fejsbuku. Bapčenko je, kako je najpre saopšteno, „ubijen“na dan koji slavi kao svoj drugi rođendan jer je na isti dan pre više godina umalo izbegao smrt.

Nakon proglašenj­a njegove smrti međunarodn­a javnost je glasno osudila likvidacij­u. Ukrajinski zvaničnici optužili su Moskvu da stoji iza atentata, što je portparol ruskog predsednik­a Dmitrij Peskov nazvao još jednim „naletom histerije“.

Bapčenko živi i radi u Ukrajini od avgusta 2017. godine, gde je vodio program „Prajm. Bapčenko“na kanalu ATR. Pisao je za veliki broj medija među kojima i za BBC, izveštavaj­ući sa lica mesta na istoku Ukrajine 2014. kada je oboren ukrajinski vojni helikopter. AP navodi da je Bapčenko veliki kritičar politike Kremlja.

Bes javnosti navukao je na sebe izjavom da mu nije žao članova ruskog vojnog hora „Aleksandro­v“i drugih zvaničnika koji su poginuli u avionskoj nesreći 2016. godine. Pojedini su nakon toga pozivali da mu se oduzme rusko državljans­tvo. Kritikovao je i pripajanje Krima Rusiji, podršku Rusije proruskim snagama u Ukrajini i ruske akcije u Siriji.

 ??  ?? bapČenko živi i radi u ukrajini od . godine
bapČenko živi i radi u ukrajini od . godine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia