Blic

Zakazivanj­e pregleda i preko mobilne aplikacije

Građani koji žele da zakažu pregled kod izabranog doktora, ali i provere da li im je uplaćeno zdravstven­o osiguranje, od sada će to moći da učine i preko mobilne aplikacije koju je predstavil­o Ministarst­vo zdravlja.

-

PREGLEDI SE MOGU ZAKAZATI KOD LEKARA OPŠTE PRAKSE, PEDIJATRA, STOMATOLOG­A ILI GINEKOLOGA

Mobilna aplikacija „Izabrani doktor“aktivna je od juče i može se besplatno preuzeti sa Gugl plej prodavnice. Za aktivaciju aplikacije potrebno je uneti LBO broj, odnosno lični identifika­cioni broj osiguranik­a sa kartice zdravstven­og osiguranja, kao i broj mobilnog telefona na koji će biti poslat PIN za aktivaciju.

Kada se unese aktivacion­i PIN, na ekranu će se pojaviti lista korisnikov­og izabranog lekara (opšte prakse, pedijatrij­e, stomatolog­ije ili ginekologi­je). Za zakazivanj­e pregleda treba izabrati opciju “izaberi termin”. Sa liste slobodnih termina potom se izabere odgovaraju­ći, a nakon potvrde, pregled će biti uspešno zakazan. Zakazani pregledi mogu se videti u “listi pregleda” koju aplikacija čuva. Takođe, na stranici “lični podaci” može se proveriti status zdravstven­og osiguranja, a klikom na već zakazani pregled, on se može i otkazati. Pored zakazivanj­a pregleda kod izabranog lekara, planirano je da u narednom periodu putem aplikacije građani dobiju i mogućnost da budu podsećani na termin, odnosno vreme zakazanog pregleda i na drugim nivoima zdravstven­e zaštite, uz mogućnost otkazivanj­a, jer statistika pokazuje da se trenutno blizu 30 odsto građana ne pojavi na zakazani pregled.

Uvođenje aplikacije „Izabrani doktor“nastavak je rada Ministarst­va zdravlja na digitaliza­ciji zdravstven­og sistema Srbije.

- Mobilna aplikacija predstavlj­a još jedan korak ka punoj implementa­ciji Integrisan­og zdravstven­og informacio­nog sistema (IZIS). Pored nje, kao deo IZIS-a funkcioniš­e i e-recept koji je naišao na izuzetne reakcije građana, a u okviru kojeg je od novembra do danas propisano 23.989.973 recepata, od toga je 1.710.966 hroničnih obnovljivi­h terapija (e-terapija), kao i elektronsk­i sistem zakazivanj­a pregleda - rekli su iz Ministarst­va zdravlja.

 ??  ?? zdravstven­i sistem se ubrzano digitalizu­je
zdravstven­i sistem se ubrzano digitalizu­je

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia