Blic

Koliko košta kuglaslado­leda

- Predrag vujanac, ekipa „blica“

Koliko će morati da se izdvoji za kuglu sladoleda ovog leta u Srbiji neće zavisiti samo od izabranog ukusa već i od toga gde ćete se osladiti, ali i koliko. Čini se da sa cenom kugle varira i gramaža, a cene se u Srbiji kreću od 20 dinara do 130 dinara.

Pirot drži već uspostavlj­eni rekord sa najnižom cenom sladoleda, koja je pre nekoliko godina bila i neverovatn­ih 10 dinara. Ako je sudeći po društvenim mrežama, kruži fotografij­a računa na kom je upravo naznačena cena 10 dinara. Međutim, kako smo uspeli da se raspitamo po poslastiča­rnicama, u većini njih je cena ipak 20 i 30 dinara.

Ipak, bilo da je 10 ili 20 dinara, takvu sladokusci neće uspeti da nađu u drugim gradovima, gde je cena znatno viša.

Sa cenom kugle sladoleda prednjači Beograd, gde se kugla od 70 grama kreće od 110 do 130 dinara, a prodavci delom to pravdaju kvalitetom, a delom visokim kirijama za prostor gde se sladoled prodaje.

U unutrašnjo­sti, pak, kugla sladoleda košta od 30 do 100 dinara.

Kako je moguće da cena ovoliko varira, kako je pokazalo istraživan­je „Blica“, zavisi od više faktora - trgovci koji tvrde da je kvalitet njihovog sladoleda najbolji, obično ga skuplje naplaćuju, dok se onaj jefitniji može naći u većini poslastiča­rnica koje nude i druge poslastice. Međutim, najčešće cenu, na kraju, određuje i gramaža kugle.

Kugla u većini gradova prodaje se po ceni od 50 dinara, a kako za „Blic“objašnjava Dušan Ristić, vlasnik valjevske poslastiča­rnice „Rim“, jedne od prvih u Srbiji koja pravi sladolede po italijansk­oj recepturi već 28 godina, reč je o kugli od 25 grama, iza koje stoje ekstrakti, dok je kugla pravog sladoleda od 60 grama i od kvalitetni­h materijala.

- Iznos uloženog je daleko manji, i po tom sistemu funkcioniš­e većina onih koji nisu poslastiča­ri, a prodaju sladoled. Dok mene kilogram pravog lešnika iz Italije, u konzervi od 5 kilograma, košta oko 160 evra,

a da bih dobio pravi sladoled moram da u kilogramu imam 80 grama lešnika, u marketima ekstrakt lešnika košta oko 50 dinara i od njega se napravi 100 kilograma takvog sladoleda koji može da košta i 30 dinara i bude nekome isplativ tri ili četiri meseca godišnje. Još je isplativij­e onima koji rade sa točilicama, jer jedna doza takvog sladoleda sadrži 70 odsto vazduha

KUGLA SLADOLEDA PO NIŽOJ CENI OBIČNO ZNAČI DA JE SVEGA 25 GRAMA TEŠKA, PA TO I NIJE PRAVA MERA

- objašnjava vlasnik „Rima“, koji, kako tvrdi, uvozi i sirovine iz Italije.

U toj slatkoj kući duge tradicije kugla staje 70 dinara.

- Moja kugla sladoleda prodaje se za 70 dinara, a osnovna cena koštanja, govorim samo o sirovini za sladoled koji nema glutena, veštačkih aroma, boja, šećera ili mleka, iznosi od 25 do 38 dinara, zavisno od vrste sladoleda. Olakšavaju­ća okolnost je sopstvena proizvodnj­a, dok namete i obaveze prema državi uopšte ne računam, jer onda zarada uopšte ne bi postojala. Ko nema proizvodnj­u, a posluje u poslastiča­rstvu 365 dana u godini i želi kvalitet, ako prodaje pravi sladoled, garantovan­o je u minusu. Zarada za nas u unutrašnjo­sti je moguća samo ako imamo kvalitet i količinu, jer u Beogradu ovakva kugla sladoleda nije jeftinija od 140 dinara - objašnjava Ristić.

 ??  ?? pirot i dalje rekorder sa najnižim cenama sladoleda, koje se kreĆu od do dinara
pirot i dalje rekorder sa najnižim cenama sladoleda, koje se kreĆu od do dinara
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia