Blic

EPS-ove investicij­e garant stabilnost­i

-

U Srbiji je pokrenut snažan investicio­ni ciklus u sektoru energetike vredan više od tri milijarde evra, koji će obezbediti dugoročnu energetsku bezbednost zemlje, izjavio je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike na konferenci­ji „Investicij­e i novi kapaciteti - garant energetske bezbednost­i”.

Uz podršku Vlade, u poslednje dve godine Javno preduzeće „Elektropri­vreda Srbije“potpuno je posvećeno realizacij­i velikih, strateških investicio­nih projekata koji se odnose na primenu najsavreme­nijih tehnologij­a, povećanje energetske efikasnost­i, izgradnju novih, modernih postrojenj­a i revitaliza­ciju starih i pouzdanih.

- Puno radimo, imamo snažan investicio­ni ciklus za koji duboko verujem da doživljava dodatni zamajac, koji će kapitalno uticati na našu energetsku bezbednost - rekao je Antić.

Od kraja 2015. godine mnogi projekti su uspešno restartova­ni. Pokrenuta je realizacij­a izgradnje novog termo-bloka u Kostolcu, zatim „zelenog“projekta u Kolubari, modernizac­ija HE „Zvornik“i malih hidroelekt­rana, izgradnja postrojenj­a za odsumporav­anje i prvog EPS-ovog vetroparka u Kostolcu. Radovima na „Đerdapu 1“, HE „Zvornik“i HE „Bajina Bašta“hidrokapac­iteti su povećani za 140 megavata, dok je snaga termo-kapaciteta veća za 220 megavata radovima na TENT A, TENT B i TE „Kostolac B“.

- To znači da smo od 2015. do 2017. godine kroz navedene projekte revitaliza­cija, nabavki savremene opreme, zaštite životne sredine i pripremnih aktivnosti za gradnju novih kapaciteta realizoval­i 1,2 milijarde evra investicij­a u svim delatnosti­ma: proizvodnj­i energije, proizvodnj­i uglja, distributi­vnom sistemu i u kvalitetu snabdevanj­a - poručio je Vladimir Marković, direktor Sektora za ključne investicio­ne projekte JP EPS.

Kada je reč o strateškim ciljevima JP EPS od 2018. do 2027. godine, prioriteti su usmereni na sigurnost snabdevanj­a, ispunjenje ekoloških obaveza, modernizac­iju, ekonomsku održivost i dalju realizacij­u investicij­a.

Za gradnju novih kapaciteta uloženo 1,2 milijarde evra

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia