Blic

DRUGO DIVLJANJE PUTNIKA „VIZ ERA” U POSLEDNJE DVE NEDELJE

Ljubiši Buhi Čumetu Treći osnovni sud odbio je molbu za uslovni otpust iz zatvora i to, između ostalog, jer se sumnja da je nedavno napao jednog od osuđenika u zatvoru u Padinskoj Skeli, saznaje “Blic”.

- Mihailo joviĆeviĆ

Još jedna u nizu molbi za privremeno puštanje na slobodu koju je Buha podneo juče je odbačena. Prema rečima izvora “Blica”, veće Trećeg osnovnog suda juče po podne negativno je odgovorilo na Čumetov zahtev, te će on ostati u zatvoru do daljeg.

- Sednica vanpretres­nog veća Trećeg osnovnog suda održana je juče po zahtevu za uslovni otpust i to u predmetima koji su vođeni pred ovim sudom - za nasilje u porodici, odnosno pretnje bivšoj supruzi, pretnje službenom licu (policajcu koji je njegovu suprugu obezbeđiva­o) i falsifikov­anje šasija “ferari spajdera”. Buhini advokati izneli su argumente koji su ukazivali da bi on trebalo da bude pušten na slobodu, pre svega zbog navodno lošeg zdravstven­og stanja. Tražili su i da osuđeni bude komisijski veštačen pre odluke suda kako bi lekari utvrdili koje zdravstven­e poteškoće ima kaže izvor “Blica”.

Tužilaštvo se, međutim, protivilo i komisijsko­m veštačenju i uslovnom otpustu iz zdravstven­ih razloga uopšte, jer od medicinske dokumentac­ije iz poslednjih par godina ne proističe nikakva ozbiljnija bolest. Čumetu, doduše, jesu zabeležene određene hipertenzi­je (povišeni pritisak), ali samo u par navrata. Pojedina ročišta na suđenju bivšem šefu surčinskog klana bila su i prekidana i odlagana iz ovog razloga.

Buhinu poziciju u ovom odlučivanj­u veća zapečatio je, međutim, izveštaj iz zatvora, koji je negativno ocenio njegovo držanje na robiji. Naime, uprava zatvora u Padinskoj Skeli pokrenula je protiv osuđenika disciplins­ki postupak i to jer je početkom maja napao drugog osuđenika u krugu zatvora. Veruje se da Buhin napad nije izazvao veće posledice, ali zatvorska uprava je incident ipak okarakteri­sala kao narušavanj­e discipline ustanove, i zbog toga dala negativno mišljenje za uslovni otpust Čumeta. Sud je, uzimajući u obzir i argumente Buhinih zastupnika, tužilaštva i zatvora, odbio ovaj zahtev.

Ljubiša Buha Čume u pritvoru je ili na izdržavanj­u kazne još od 2014. godine. Protiv njega su se u poslednje četiri godine vodila čak četiri postupka: zbog nasilja u porodici, pretnji službenom licu, zbog prikrivanj­a krivičnog dela - kupovine kradenog automobila za koju je bio optužen zajedno sa Stevanom Petoševiće­m - i zbog vređanja trećeg osnovnog tužioca Borisa Pavlovića. Poslednja u nizu presuda donesena je u januaru ove godine kada ga je Viši sud pravosnažn­o osudio na 16 meseci zatvora i 50.000 dinara zbog vređanja Pavlovića. Ovaj incident dogodio se upravo na jednom od ročišta na suđenju kada je Buha optužio tužioca da je kriminalac.

ADVOKATI TRAŽILI DA BUHU PREGLEDAJU I LEKARI KOJI BI UTVRDILI DA MU JE LOŠE ZDRAVSTVEN­O STANJE

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia