Blic

Evropska golgota za večite

Crveno-beli će biti povlašćeni samo u prvoj rundi borbe za Ligu šampiona. Žreb je 19. juna.

-

Klupski fudbal u Srbiji će mirovati još desetak dana pre nego što sa pripremama počnu timovi koji su obezbedili plasman u Evropu. Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana pokušaće da ponove prošlosezo­nski uspeh plasmanom u grupnu fazu evropskih takmičenja. Ove sezone ulog je isti, samo su uloge zamenjene. U kvalifikac­ijama za Ligu šampiona nastupaće crveno-beli, dok će ekipa iz Humske okušati sreću u Ligi Evrope.

U prvom kolu kvalifikac­ija za najelitnij­e takmičenje ekipu Vladana Milojevića čekaju nešto slabiji protivnici, bar na papiru. Zvezda će moći da se sastane sa Sutjeskom, Olimpijom, Škendijom, irskim Korkom... Eventualni prolazak u narednu rundu značio bi selidbu Zvezde među nepovlašće­ne ekipe i tako bi im na “Marakanu” doveo ekipe kao što su Seltik, Astana, Dinamo iz Zagreba, ali i protivnika iz prethodne sezone BATE. Svako sledeće

PARTIZAN BI TREBALO DA BUDE MEĐU FAVORITIMA SVE DO POSLEDNJEG KOLA KVALIFIKAC­IJA ZA LIGU EVROPE

kolo takođe bi značilo da klub iz Ljutice Bogdana mora protiv jačeg rivala da pokuša da se domogne grupne faze takmičenja. Ako Zvezda ispadne iz kvalifikac­ija za Ligu šampiona u bilo kojoj fazi, automatski će borbu za Ligu Evrope nastaviti kao povlašćeni tim. U potencijal­nom četvrtom kolu Zvezda se trenutno nalazi samo sa dva moguća rivala, a to su Hapoel Ber Ševa i Rozenborg, što može da se promeni.

Partizan će kvalifikac­ije početi iz prve runde i prema trenutnoj situaciji bio bi u povlašćeno­m delu sve do poslednjeg, četvrtog kola. U prve dve faze mogao bi da se sastane sa ekipama kao što su Hibernijan, Tobol, Irtiš i druge, a u trećem, a naročito poslednjem (plej-ofu), ekipa iz Humske išla bi na megdan Brondbiju, Sevilji, Lehu iz Poznanja, Zenitu... Ipak, osvajač Kupa Srbije mogao bi da se nađe među nosiocima ako u prethodnim fazama kvalifikac­ija neko od povlašćeni­h ispadne, što nije nemoguće.

Preostala dva predstavni­ka Srbije, Radnički i Spartak, biće povlašćeni samo u prvom kolu. Žreb za prvo i drugo kolo kvalifikac­ija održaće se 19. juna, a prve mečeve Zvezda će igrati 10. i 11. jula, a Partizan 12. dana istog meseca. M. Milenović

 ??  ?? zamenjene uloge u novoj sezoni, pešiĆ juri ligu šampiona a miletiĆ sa partizanom ligu evrope
zamenjene uloge u novoj sezoni, pešiĆ juri ligu šampiona a miletiĆ sa partizanom ligu evrope

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia