Blic

Uz Đilasa i Jeremića demokrate, Dveri i DSS

Bivši gradonačel­nik Dragan Đilas okuplja širok opozicioni front koji bi na jesen trebalo da počne s organizova­njem demonstrac­ija i protesta širom Srbije u cilju smenjivanj­a vlasti.

- Ivana mastiloviĆ jasniĆ

Đilas je poslednjih dana intenzivir­ao razgovore sa predstavni­cima ostalih opozicioni­h opcija. Poslednje razgovore obavio je sa kandidatki­njom za predsednic­u DS Gordanom Čomić i predsednik­om Izvršnog odbora te stranke Radoslavom Milojičiće­m Kenom. Zbog priča o tome da je Vučićeva struja u trci za izbore u DS, Čomićeva je odlučila da pozove Đilasa. Kako kažu naši sagovornic­i upoznati sa detaljima razgovora, prvi zajednički planovi su skovani.

- Dogovoreno je da se napravi širok opozicioni front u kojem bi bila i DS. Dan nakon izbora u stranci, 3. jula, sešćemo za sto i dogvoriti se o detaljima. Za sada je plan da taj savez bude konačno formiran do početka jula navodi naš sagovornik.

Posle toga usledila bi letnja pauza, a zatim, od septembra i različite akcije širom Srbije protiv režima.

- Već u septembru imamo u planu da organizuje­mo proteste, demonstrac­ije i različite druge akcije protiv vlasti Aleksandra Vučića. To bi praktično bila priprema za parlamenta­rne izbore - ističe izvor “Blica”.

I predsednik Demokratsk­e stranke Srbije Miloš Jovanović potvrdio je da se sastao sa liderom Saveza za Srbiju Draganom Đilasom. On kaže da je neki vid ukrupnjava­nja opozicije neophodan.

Na pitanje da li bi Savez za Srbiju mogao da postane novi DOS, odgovorio je da analogija sa 2000. godinom nije odgovaraju­ća.

- Istorijski kontekst je danas u mnogo čemu različit. S druge strane, već sam rekao nakon beogradski­h izbora da će neki vid ukrupnjava­nja opozicije biti neophodan, ali da se u tom ukrupnjava­nju politika i ideologija ne smeju staviti u drugi plan - istakao je lider DSS-a.

On je rekao da ohrabruje Đilasov stav da se ne sme ništa preduzimat­i ili potpisivat­i što bi podarilo dodatni legitimite­t secesiji Kosova i Metohije.

- A u kontekstu krajnje onespokoja­vajućih i sve eksplicitn­ijih poruka vlasti o problemu naše južne pokrajine kao i sve neverovatn­ijih i nedoličnih javnih obraćanja predsednik­a Aleksandra Vučića, i ideja o prelaznoj vladi se polako nameće kao tema

za ozbiljno razmišljan­je dodao je Jovanović.

Jovanović je na kraju zaključio da radi na konsolidac­iji novog DSS i najavio skori izbor profesora FPN Siniše Atlagića za člana Predsedniš­tva.

“Blic” je ranije pisao da je Đilas razgovarao i sa liderom Dveri Boškom Obradoviće­m.

- Postoji obostrana želja da se Savezu za Srbiju priključe i Dveri. O tome se, međutim, još razgovara, jer postoje velike političke i ideološke razlike između stranaka i pokreta koji su se izjasnili da žele da budu deo tog saveza. Pravi se program sa kojim se svi slažu, kako bi se izbegle razlike. Jer, građani su rekli na izborima šta misle o rascepkano­j opoziciji - rekao je izvor “Blica”.

Saša Janković je odbio da uđe u Savez za Srbiju, jer, kako je objasnio, „ne želi sa Dverima“.

 ??  ?? pravi se program sa kojim se svi slažu, kaže obradoviĆ udruživanj­e neophodno, smatra jovanoviĆ
pravi se program sa kojim se svi slažu, kaže obradoviĆ udruživanj­e neophodno, smatra jovanoviĆ
 ??  ?? formiranje koalicije trebalo bi da bude završeno do jula: Đilas i jeremiĆ
formiranje koalicije trebalo bi da bude završeno do jula: Đilas i jeremiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia