Blic

Albanci napali sveštenika i blizance

Sveštenika Eparhije raško-prizrenske, oca Stevana Markovića, suprugu i njihove blizance (5) napala je grupa Albanaca u metohijsko­m selu Žač.

- Željka jevtiĆ, bojana bogosav

Porodici sveštenika napravljen­a je blokada na putu, slupana su im kola, a napadači su, njih desetak, lokalna porodica Keljmendi. Na svu sreću, porodica oca Stevana nije povređena jer je on uspeo u trenutku kada je jedan od Albanaca otišao u dvorište po kalašnjiko­v, da mimoiđe postavljen­u barikadu. Albanci su šutirali kola, slupali stakla na autu i divljali oko porodice. Blizanci dečak i devojčica, koji za pet dana pune pet godina, i njihova majka, popadija Ivana, pretrpeli su torturu. Sveštenik Stevan paroh je u jednoj od najvećih srpskih enklava južno od Ibra - Osojanu. Otac je petoro dece.

- Vraćali smo se iz Pećke patrijarši­je ka Osojanima, bilo je sedam sati ujutro. U mestu Žač posred puta je bio kombi sa otvorenim vratima, a dodatno pored je stajao čovek koji je prosipao vodu, tako je da je put bio potpuno blokiran. Stao sam i zamolio ih da zatvore makar vrata od kombija da bismo prošli. U tom trenutku nisam ni pomislio da je to blokada za mene i za moju porodicu - priča za “Blic” otac Stevan.

Albanci, članovi kriminogen­e porodice Keljmendi, nisu pomerili kombi, te je sveštenik Srpske crkve pokušao okolo da prođe. Nije bilo mesta.

- Otvorio sam prozor i oni su krenuli ka nama. Videli su da sam u mantiji i pomislio sam da žele da se izvine zbog blokade. Hteo sam i ja da izađem da kažem da je sve u redu. I taman kada sam malo otvorio vrata, jedan od njih šutnuo je svom silinom vrata. Nasrnuli su. Počeli su da šutiraju kola i polomili stakla. Deca su počela da plaču - priča u dahu otac Stevan.

Sveštenik je na Kosovu i Metohiji služio u nekoliko crkava i pomalo zna albanski. Jedan od Albanaca je potrčao u dvorište odmah pored puta. A otac Stevan je jasno razumeo šta govori:

- Kalaš! Kalaš! Dajte mi kalaš! - uzvikivao je Albanac dok su ostali šutirali i udarali po kolima.

Kako su se svi članovi kriminogen­e porodice Keljmendi okupili oko kola i tako oslobodili deo puta, sveštenik je, dajući gas, uspeo da prođe pored barikade. Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji.

Samo nekoliko sati ranije, u sredu uveče, grupa Albanaca napala je u Starom Gradskom na Kosovu grupu Srba kada je povređeno nekoliko ljudi, između ostalog, i jedna žena i njena šestomeseč­na beba.

Kako za „Blic” priča Milivoje Matović (24), mladić koji je povređen u sukobu, do incidenta je došlo kada je napadnut njegov bratanac (10), kao i njegova majka koja je u rukama držala šestomeseč­nu bebu. Nasilni Albanci uzrasta su od 10 do 20 godina, a to nije bio prvi put da napadaju Srbe.

- Albanci su u sredu, kao i svakog dana, na našem poligonu igrali fudbal. Moj bratanac je tuda vozio bicikl, a nekoliko sekundi kasnije Albancima je lopta preletela preko ograde, na svega nekoliko metara od dečaka. Jedan od njih potrčao je i iz čista mira šutnuo mog bratanca u zadnjicu, nakon čega je on pao - priča Matović, i dodaje da je dečakova majka odmah, noseći bebu u naručju, pritrčala da vidi šta se dešava.

Policija je ubrzo došla, a Albanci su nastavljal­i sa nasilnički­m ponašanjem.

- Dok je moj brat Milutin pričao sa policijom, s leđa mu je prišao jedan mladić iz sela koji je Albanac, a koji je i inicijator svega toga i udario ga pesnicom u potiljak. Bratu su tada pale naočare, počeo je da gubi svest - uznemireno priča ovaj mladić.

Kako dodaje, on je tada pritrčao bratu da bi mu pomogao, međutim nastao je metež i jedan od policajaca je izvadio biber-sprej i isprskao njega i brata po licu.

- Počela je krv da nam šiklja iz nosa. Dok je mene prskao biber-sprejom, čestice spreja su zahvatile i moju snaju i šestomeseč­no dete koje je držala u rukama. Vrištali su od bolova, beba se gušila i plakala priča naš sagovornik.

Kalaš! Kalaš! Dajte mi kalaš, dovikivao je jedan od Albanaca

 ??  ?? porodica matoviĆ u strahu nakon napada ocu stevanu markoviĆu i njegovoj deci albanci šutirali kola
porodica matoviĆ u strahu nakon napada ocu stevanu markoviĆu i njegovoj deci albanci šutirali kola

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia