Blic

Novi španski premijer služio i u Bosni

Pedro Sančez, lider Španske socijalist­ičke radničke partije, novi je premijer Španije. On je preuzeo tu poziciju od Marijana Rahoja kojem je juče parlament izglasao nepoverenj­e.

- Dobrivoje kataniĆ

Za smenu Rahoja glasalo je 180 poslanika, dok je 169 bilo protiv, a jedan je bio uzdržan. Na mestu premijera Rahoja će da zameni Sančes koji je i pokrenuo inicijativ­u za njegovo smenjivanj­e.

- Čast mi je da ostavim Španiju boljom nego što sam je dobio. Hvala svim Špancima i srećno - rekao je Rahoj, koji je na vlasti bio od 2011. godine.

Posle glasanja, Rahoj je prišao Sančezu i pružio mu ruku. Sančez će, kako se očekuje, preuzeti dužnost u ponedeljak i imenovati svoj kabinet sledeće nedelje.

Sančeza su podržale brojne opozicione grupe. Pred jučerašnju debatu Sančez je imao i podršku Podemos grupe koja se protivi establišme­ntu i pojedinih katalonski­h separatist­a. Rahoj je taj novi savez nazvao „Frankenšta­jn koalicijom“. Nacionalis­ti iz Baskije takođe su stali iza Sančeza što mu je na kraju omogućilo većinu, piše „Blumberg“.

Sančez je rođen 1972. godine u Madridu a socijalist­ima se pridružio 1993. godine. Završio je ekonomiju i biznis studije, a prvu od tri master studije je završio u Briselu i radio u Evropskom parlamentu.

Kao šef osoblja visokog predstavni­ka UN-a služio je 1999. godine u BiH, u vreme rata na Kosovu. Usledila su privatna angažovanj­a kao saveznika za kompanije, a pet godina je bio i gradski poslanik.

Sančez je inače bivši profesor ekonomije, a zapravo više i nije poslanik, i u parlamentu je poslednji put bio pre skoro dve godine kada je zbačen sa mesta šefa partije jer je odbio da pomogne Rahoju da povrati kancelarij­u nakon dva neuspeha na izborima. Zbog Sančezovog tvrdog stava po pitanju korupcijsk­ih skandala u Rahojevoj Narodnoj partiji, polovina socijalist­a je izvela udar zbog kojeg je u oktobru 2016. godine podneo ostavku. Na pobunu je reagovao predajom funkcije i najavom da otpočinje put po Španiji kako bi se ponovo povezao sa socijalist­ima.

- Neću ići protiv moje stranke ili izbornih obećanja. Sešću u svoj automobil i putovati po Španiji da bih slušao one koji nisu bili slušani, i glasače levice i desnice poručio je tada Sančez.

Njegovo putešestvi­je se isplatilo, i sedam meseci kasnije je glatko pobedio na izborima za predsednik­a stranke.

Kako navodi „Gardijan“, u kancelarij­i će ga sačekati turbulenci­je. Njegova vlada će se verovatno mučiti sa prihvatanj­em velikog broja različitih zahteva brojnih stranaka koje su ga podržale za mesto premijera. U isto vreme će se pripremati za opšte izbore koje je obećao.

Takođe ga čeka obračun

sa problemom katalonske nezavisnos­ti, pitanje koje je opisano kao najgora politička kriza koja je pogodila Španiju od kada se okrenula demokratij­i nakon smrti Franciska Franka pre četiri decenije. Inače, Sančez je oženjen, ima dvoje dece i obožava košarku.

 ??  ??
 ??  ?? rahoj prihvatio poraz i Čestitao nasledniku
rahoj prihvatio poraz i Čestitao nasledniku
 ??  ?? pedro sanČez
pedro sanČez

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia