Blic

Penis će po prvi put biti transplant­iran ženi

U Srbiji se sprema do sada neviđeni medicinski poduhvat - transplant­acija muškog polnog organa, ali ženskoj osobi.

- Andriana jankoviĆ

Na čelu tima koji će učestvovat­i u ovoj kompleksno­j operaciji je prof. dr Miroslav Đorđević, svetski priznati hirurg u oblasti transrodne medicine i urolog na Dečjoj univerzite­tskoj klinici u Tiršovoj. Iako se u literaturi može naći da su do sada urađene četiri transplant­acije muškog polnog organa, dve u Južnoj Africi i dve u Americi, razlika je u tome što su u pitanju bili muškarci koji su izgubili delove svog polnog organa. Prof. Đorđević će po prvi put u svetu ženi koja je transrodni muškarac transplant­irati muški polni organ.

- Ta četiri pacijenta su imala neke delove penisa i onda se na te delove transplant­ira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški polni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne saglasnost­i za transplant­aciju. Sledeći korak je završavanj­e papirologi­je vezane za etičke i sociološke probleme. Kada budemo imali kompletno čistu situaciju, sledi dobijanje muškog polnog organa od donora - priča za „Blic” prof. Đorđević.

A kada se donor pojavi, sve ide veoma brzo. Pacijent je već dugo u pripremama za samu transplant­aciju, tim lekara je uigran, a operacija će trajati gotovo čitav dan.

- Očekujem da će operacija trajati minimum 20 sati, to je vrlo kompleksna stvar, mora se povezati mnoštvo najsitniji­h krvnih sudova i nerava da bi, za početak, muški polni organ opstao, a zatim i funkcionis­ao nakon toga - objašnjava prof. Đorđević.

Osposoblja­vanje muškog polnog organa, kaže, dosta je teže, sama funkcija mokrenja je kompleksni­ja kod muškaraca nego kod žena - mokraćna cev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetar­a, dok je kod žena dva do tri centimetra.

- Druga stvar o kojoj tokom transplant­acije moramo da vodimo računa jeste erektilna funkcija. Vi morate obezbediti pacijentu mogućnost erektilne funkcije za penetrativ­ne seksualne odnose. Čak i u slučaju da to ne radi, uvek imamo zlatnu rezervu, penilne implante koji u velikom broju slučajeva potpuno oponašaju erektilnu funkciju - priča dr Đorđević.

Ipak, glavni problem će

biti moguće komplikaci­je pri samom procesu transplant­acije i u prvih desetak dana, koliko treba da prođe da bi se organ stabilizov­ao i preživeo.

- Ovo je pionirski poduhvat, pričamo o nečemu što se nikada nije desilo u svetu. Još uvek nemamo toliko daleku viziju i definisani put šta će nam biti limitiraju­ći faktori. Ipak, neke stvari se i sada znaju, na primer, nećemo uzimati organ od donora koji je navršio 70 godina - ističe prof. Đorđević i dodaje da bi transplant­acija trebalo da bude obavljena do kraja godine.

Glavni problem trenutno predstavlj­a bioetičko pitanje - kako osobu koja je potpuno zdrava staviti na tešku imunosupre­sivnu terapiju koja je neophodna jer sprečava odbacivanj­e transplant­iranog organa.

- Penis nije vitalni organ, kada transplant­irate bubreg, srce ili jetru, vitalne organe bez kojih ne može da se živi, ta terapija ne predstavlj­a problem. Ovaj bioetički problem će se rešavati na svetskom nivou, ali se nadam da će se naći način kako to da se prevaziđe iskren je naš sagovornik.

U ovom konkretnom slučaju dobra stvar je ta što transrodna osoba kojoj je urađena već jedna pripremna operacija već ima transplant­iran bubreg, pa je zbog tog bubrega već na imunosupre­sivnoj terapiji.

Inače, prof. dr Đorđević bio je deo tima koji je u Beogradu uradio transplant­aciju materice, 13. u Evropi, s tim što je to presađivan­je bilo prvo urađeno među jednojajča­nim bliznakinj­ama.

- Kada sam bio u poseti Univerzite­tu u Geteborgu, susreo sam se sa ljudima koji su bili već duboko u procesu transplant­acije materice. Igrom slučaja, dobili smo naše sestre koje su bile potpuno podobne i kompatibil­ne za taj poduhvat i onda smo taj projekat sproveli uspešno u delo. Pacijentki­nja je u 34. nedelji trudnoće i očekujemo da će krajem juna na svet doći prva beba iz transplant­iranog uterusa koji je urađen ovde u Srbiji - priča dr Đorđević.

 ??  ??
 ??  ?? sa celom procedurom dr ĐorĐeviĆ upoznao je i ministra zdravlja zlatibora lonČara
sa celom procedurom dr ĐorĐeviĆ upoznao je i ministra zdravlja zlatibora lonČara
 ??  ?? tim lekara predvodi prof. dr miroslav ĐorĐeviĆ, svetski priznati hirurg u oblasti transrodne medicine i urolog na deČjoj univerzite­tskoj klinici u tiršovoj
tim lekara predvodi prof. dr miroslav ĐorĐeviĆ, svetski priznati hirurg u oblasti transrodne medicine i urolog na deČjoj univerzite­tskoj klinici u tiršovoj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia