Blic

Utočište i prvi korak u nov život bez nasilja

U Materinski dom u Zvečanskoj dolaze devojke i žene, odbačene i zlostavlja­ne, sa ciljem da odatle izađu bez straha za svoj i život svoje dece.

- A. Janković

V. I. je (26) još od malih nogu štićenica dečjih domova. Iako smo očekivali utučenu, potištenu i nesigurnu u sebe, pred reportere “Blica” stala je devojka koja je iz svih nedaća koje su je kroz život snašle, odlučila da izađe hrabro i podignute glave.

Psihičku i fizičku torturu trpela je godinama - čovek s kojim je živela u vanbračnoj zajednici i sa kojim ima dvoje dece, nije se čak ni trudio da opravda udarce i uvrede.

- Živeli smo u kući sa njegovim roditeljim­a i babom. Svi su se stalno svađali - priča ova devojka.

Probali su, kaže, da se odvoje i žive sami što nasilniku nije odgovarao. Odlučio je da se vrati kod roditelja a V. I. ostavi samu s decom u smeštaju pored da bi mu “bile na oku i dohvat ruke”.

- Dolazio je pijan, tukao me je... Nije želeo da daje novac za decu - priseća se V. I.

A kada udarci i uvrede nisu bili dovoljni, nasilnik je, protiv njene volje, odvodio sina. Za nedelju dana ga je tada, kako kaže, tri puta prijavljiv­ala nadležnom centru Zaposleni u Ringier Axel Springeru dali su novac „Blic fondaciji“koja je, čuvši za priču štićenica, odlučila da im donira neophodna sredstva. za socijalni rad.

Sa sinom i ćerkicom na ulici je završila kada je nasilnik prestao da plaća stan u kojem ih je držao zatočene. Naredna stanica ove mlade devojke bila je sigurna kuća, nakon koje je došla u Materinski dom u Zvečanskoj ulici.

Kapacitet doma je 20 kreveta za majke i 20 za decu, što je prema rečima zaposlenih malo, jer je Materinski dom jedina ustanova ovog tipa koja zbrinjava majke sa teritorije čitave Srbije.

- Žene se ovde zadržavaju do navršene prve godine deteta, ukoliko dođu kao trudnice. Nekada, kada se ne steknu uslovi za izlazak odavde boravak se prolongira do momenta kada se proceni da je bezbedno da majka sa detetom izađe iz sistema socijalne zaštite - objašnjava za Marija Stojković, psiholog u domu.

Zaposleni u „Ringier Axel Springeru“dali su novac „Blic fondaciji“koja je, čuvši za priču štićenica Materinsko­g doma, odlučila da im donira neophodna sredstva za higijenu.

- „Blic fondacija“je odlučila da donaciju koju je dobila od zaposlenih u „Ringier Axel Springeru“pokloni Materinsko­m domu iz dva razloga - prvo zato što im je to zaista preko potrebno, a drugo da javnost sazna što više o ovom domu u kome su smeštena deca i majke, koje su često bile žrtve porodičnog nasilja ili ih se porodica odrekla samo zato što su ostale u drugom stanju. Nadam se da će i jedan i drugi razlog uroditi plodom, da će dobijati još više pomoći i da ćemo bar malo uticati na svest naših ljudi da promeni nabolje odnos prema ženama, a samim tim i prema deci - kaže Ljiljana Knežević, izvršni direktor „Blic fondacije“.

 ??  ?? u domu ima svega kreveta za majke za decu i
u domu ima svega kreveta za majke za decu i
 ??  ?? maša drakuliĆ, direktorka marketinga „ras srbija“, marija stojkoviĆ, psiholog doma, ljiljana kneževiĆ, izvršni direktor „blic fondacije“
maša drakuliĆ, direktorka marketinga „ras srbija“, marija stojkoviĆ, psiholog doma, ljiljana kneževiĆ, izvršni direktor „blic fondacije“
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia