Blic

PROTEST U SUBOTICI

- B. V.

Na društvenim mrežama pojavila se peticija Subotičana protiv zatvaranja OŠ “Miloš Crnjanski”, koju pohađa 340 učenika. Roditelji su najavili i protest koji će biti održan u ponedeljak u 17 sati, a da se škola zatvara, još uvek ih zvanično niko nije obavestio.

Kako “Blic” saznaje, “neko iz pokrajinsk­og Sekretarij­ata za obrazovanj­e je sazvao hitnu sednicu zaposlenih, zbog čega deca pre dva dana nisu imala prva dva časa i prosvetnim radnicima je saopšteno da se škola zatvara čim se završi ova školska godina”.

Razlog gašenja ustanove je racionaliz­acija školske mreže. Roditelji ističu da im je jasna neophodnos­t racionaliz­acije, pogotovo što se odmah uz ovu školu nalazi druga osnovna škola, ali “Miloš Crnjanski” je jedinstven­a pošto okuplja učenike sa teritorije celog grada koji zbog obaveza roditelja i drugih okolnosti nastavu mogu da pohađaju samo pre podne. Prema nezvanični­m informacij­ama, objekat OŠ će zadržati obrazovnu namenu. „prepakovan­i“, niko neće ostati bez fonda časova. Namera nam je da se administra­cija dovede na optimalni nivo.

Promene se neće odraziti na julski upis đaka.

Lokalne samouprave su imale prvi rok do 15. maja da daju svoj plan racionaliz­acije i optimizaci­je, ali je na poziv odgovorilo tek nekoliko njih. Zakonski rok je do marta 2019. godine, pa se očekuje da do tada ceo proces bude završen.

Ovde je reč o horizontal­noj optimizaci­ji koja podrazumev­a spajanje osnovnih škola sa osnovnim ili srednjih sa srednjim. Međutim, kako „Blic“saznaje, u planu je i vertikalna optimizaci­ja, pa će se ubuduće događati da se u istoj zgradi spoje osnovna i srednja škola.

- Očekuje se da u drugoj fazi bude spojeno 30 osnovnih i srednjih škola i formirano 15 mešovitih u opštinama i gradovima širom zemlje - navodi sagovornik našeg lista iz Nemanjine

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia