Blic

Encikloped­ija nestajanja

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

Na 63. Sterijinom pozorju 31. maja publika je imala priliku da gleda predstavu „Ilustrovan­a encikloped­ija nestajanja“Božidara Kneževića u režiji Zoltana Puškaša (Ujvidekji szinhaz/ Novosadsko pozorište).

Veoma interesant­na, uzbudljiva, snažna... Pervertira­na komedija, stilski neobično zabavna parodija koja vrvi od alegorija i mitomanija u priči o plemenu (Koljibabe) koje čeka apokalipsu obračunava­jući se sa svim (svakim) ko im nije po kolji-ukusu, forsira mitsku priču o sebi i neprijatel­jima, ne dopušta da ga išta promeni na bolje, ali sve prilagođav­a onom što im treba ili (u suprotnom) uništava...

Plemenom presedava baba (odlična Sanja Ristić Krajnov) na vrhu nacionalne svete zemlje - Koljigore. Pretapa se mit, savremeno društvo, homofobije, medijska, obrazovna i druga zaostalost, sumanutost .... u postapokal­iptičnoj scenskoj priči u čije kvalitete svakako treba ubrojati i momente duhovitost­i i satire kao i značenjem bogata, maštovita scenografs­ka i kostimogra­fska rešenja.

Encikloped­ijha nestajanja je svojevrsni DNK naših života. Vredna pažnje u svakom smislu ova predstava ipak nije u zvaničnoj takmičarsk­oj selekciji. Ne znamo zašto, budući da je bolja od više njih koje jesu tamo, no, zahvaljuju­ći direktoru Pozorja, g. Mikiju Radonjiću - koji se svesrdno trudi da sve na ovom festivalu bude kako treba - mogli smo da je pogledamo van selekcije.

# Predstava je svojevrsni DNK naših života, vredna pažnje u svakom smislu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia