Blic

SERGEJ POLUNJIN ZAŠTITNO LICE SRPSKE KULTURNE BAŠTINE Najpoznati­ji baletan otvara Narodni muzej

Nakon 15 godina rekonstruk­cije Narodni muzej u Beogradu svečano će biti otvoren 28. juna. Tim povodom snimljen je spot u muzeju sa Sergejem Polunjinom, jednim od najpoznati­jih baletskih umetnika današnjice.

- R. B.

- Izuzetna mi je čast što učestvujem u ovom projektu budući da, kao državljani­n Republike Srbije, sa Beogradom zaista imam posebnu sponu i njegova energija je nešto što me uvek iznova osvaja! Spot će biti moj omaž Narodnom muzeju u Beogradu i značaju kulture i umetnosti u mom životu i karijeri. Nadam se da ću svojim učešćem u ovom projektu doprineti da se ljudi širom sveta zainteresu­ju za bogatu kulturnu baštinu Srbije - izjavio je Polunjin.

Poreklom Ukrajinac, Sergej Polunjin ispoljio je svoj vanserijsk­i talenat u ranoj mladosti. Sa 19 je postao najmlađi prvak londonskog Kraljevsko­g baleta u istoriji ove institucij­e. Široj javnosti je postao poznat nakon pojavljiva­nja u spotu „Take Me To Church“u režiji Dejvida Lašapela, a o njegovom životu snimljen je dokumentar­ni film „Plesač“.

Narodni muzej će biti otvoren stalnom postavkom koja obuhvata širok hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Postavka će biti raspoređen­a na tri nivoa 5000 kvadratnih metara izložbenog prostora. U osmišljava­nju su učestvoval­i kustosi Narodnog muzeja i dizajneri Jelena Stefanović, Igor i Irena Stepančić. Nastojali su da uravnoteže­nim kombinovan­jem konvencion­alnog i inovativno­g postavka omogući otvoreni uvid kako u umetnost, tako i u prošlost. - Otvaranje Narodnog muzeja predstavlj­a kulturnu prekretnic­u u razvoju naše zemlje i priliku da naši sugrađani ponovo vide neprocenji­vu zbirku od preko 400.000 dela koju čuva jedna od najstariji­h institucij­a kulture u Srbiji - izjavila je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

Narodni muzej je zbog radova na rekonstruk­ciji zatvoren 2015. godine, a od poslednje izložbe koja je održana neposredno pred početak radova, sadržaji Muzeja bili su dostupni kroz brojne izložbe u Beogradu, gradovima Srbije i inostranst­vu.

U nekoliko narednih meseci počinje i rekonstruk­cija platoa ispred zgrade Muzeja koji će biti uređen po najsavreme­nijim standardim­a uređenja javnih površina u okolini institucij­a od visokog značaja.

 ??  ?? muziku za reklamni spot sa sergejem, koji Će biti emitovan u celom svetu, komponoval­a je isidora žebeljan
muziku za reklamni spot sa sergejem, koji Će biti emitovan u celom svetu, komponoval­a je isidora žebeljan

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia