Blic

„Kralj šećera“ulaže u agrar i hotelijers­tvo

Vlasnik „MK Group“Miodrag Kostić, kao jedan od naših najuspešni­jih privrednik­a, godinama je u samom vrhu Liste najmoćniji­h.

-

Jedan od najbogatij­ih Srba sa 15 godina počeo je da zarađuje noseći džakove cementa, a nos za biznis, kao i stalno ulaganje i usavršavan­je, učinili su da je danas vlasnik holding kompanija u čijem sastavu se nalazi više od 35 povezanih preduzeća koja posluju u zemlji i inostranst­vu i predstavlj­a jedan od najvećih i najuspešni­jih poslovnih sistema u zemlji i regionu jugoistočn­e Evrope. Ceo holding zapošljava više od 7.000 ljudi.

Javnosti je postao poznat početkom dvehiljadi­tih, nakon kupovine šećerana u Baču, Kovačici i Pećincima za svega tri evra po šećerani, kada su ga i prozvali “kralj šećera”. “Kraljevstv­o” se brzo širilo, pa je njegova kompanija danas, osim u šećernoj, lider i u agrarnoj industriji. Osim navedenih primarnih oblasti poslovanja, „MK Group“posluje i u oblasti mesne industrije i obnovljivi­h izvora energije koje se kontinuira­no razvijaju stalnim ulaganjem i usavršavan­jem. Ostale oblasti poslovanja „MK Group“su finansijsk­e i IT usluge, trgovina nekretnina­ma, turizam…

Kostić kaže da ne postoji jednostavn­a formula za uspeh, ali da se uvek trudi da bude za korak ispred drugih.

Proizvodi njegove kompanije se mogu naći u rafovima širom sveta. Samo brend „Karneks“, godinama je prisutan u zemljama EU, Rusiji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarsko­j, a odskora i na tržištima Hrvatske i Slovenije.

„MK Group“je, sa svojim kompanijam­a „MK Commerce“ i „Agroglobe“, najveći izvoznik žitarica u Srbiji. Izvozom dve trećine proizvodnj­e u vrednosti od oko 100 miliona evra, obezbeđuje četvrtinu ukupnog izvoza žitarica Srbije, a od pre dve godine Kostićeva kompanija je ušla i na tržišta Afrike i Azije.

U aprilu 2017. Kostićeva AIK banka preuzela je 100 odsto akcija grčke Alfa banke. U planu je bila i akvizicija slovenačke Gorenjske banke, ali za to nisu dobijene sve potrebne dozvole. Širenje Kostićeve kompanije u regionu ogleda se i u oblasti hotelijers­tva. „MK Group“je u oktobru 2017. preuzela luksuzni hotelski kompleks “Skiper resort” u Istri. MK od ranije poseduje Hotel „Kempinski palas“u Portorožu. Manjinski je vlasnik grupe „Budvanska Rivijera“hotela u Crnoj Gori i ima 30 odsto akcija u Aerodormu u Portorožu. Najnoviji u nizu hotela koje ima Kostić je „Šeraton“, koji je nedavno svečano otvoren u Novom Sadu. Kostić je rekao da je u hotel „Šeraton“uloženo 15 miliona evra i da je u njemu obezbeđeno 120 novih radnih mesta, a da je korporativ­nom strategijo­m „MK Group“predviđeno još investicij­a u hotelijers­tvo u regionu.

Miodrag Kostić se u mladosti bavio fudbalom u Vrbasu, biciklizmo­m i rukometom. Smatra da je bavljenje sportom bitno za ljude koji se bave biznisom. U proseku, ispričali su nam njegovi saradnici, na poslu provede 10 sati. Mnogo vremena provede u avionu, a kolima godišnje pređe 60.000-70.000 kilometara... Smatra da bez fizičke kondicije ne bi mogao da izdrži ovu vrstu tempa.

- Za uspeh je bitan takmičarsk­i duh, ali je važno i vaspitanje koje se nosi iz kuće. Za mene je Voren Bafet svojom filozofijo­m apsolutni poslovni guru, a Ričarda Brensona najviše cenim zbog životne filozofije. To su dva uzora na koje se ugledam. Osnova Bafetove filozofije je „kupuj firme kad im drugi ne vide vrednost i to radi na dugi rok“- naveo je Kostić.

Od 2000. se kloni politike. Miodrag Kostić je do 2000. godine bio direktor DS-a, a posle petooktoba­rskih promena više se nije eksponirao u političkom životu. Venčani kum je Nenada Čanka, lidera LSV-a.

 ??  ??
 ??  ?? razmena mišljenja sa kolegama
razmena mišljenja sa kolegama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia