Blic

Lutovac sa Đilasom slavio pobedu u DS

Novi predsednik Demokratsk­e stranke Zoran Lutovac proslavio je pobedu na unutarstra­načkim izborima u društvu bivšeg gradonačel­nika Beograda Dragana Đilasa, koji mu je poručio: „Čekamo vas u Savezu za Srbiju“.

- Marko taškoviĆ

Odmah nakon izborne skupštine na kojoj je dobio 659 glasova delegata, što je više od 50 odsto, Lutovac se uputio u jedan prestoničk­i ugostitelj­ski objekat gde se slavilo do ranih jutarnjih sati.

Na fotografij­i koju je na Instagram postavila Jovana Majstorovi­ć, članica DS, vidi se da je vladalo dobro raspoložen­je. Pored Đilasa, Lutovca i Majstorovi­ćeve, na fotografij­i je i predsednik opštinskog odbora DS sa Vračara Bogdan Tatić.

U poslednjem intervjuu za “Blic”, Lutovac je rekao da nije ni Đilasov ni Vučićev kandidat na izborima u DS, ali da Demokratsk­a stranka treba da bude jedan od stubova budućeg opoziciono­g saveza koji je predložio Dragan Đilas.

Inače, Đilas je bio i jedan

od prvih koji je, pored protivkand­idata i delegata, čestitao Lutovcu i Demokratsk­oj stranci na izboru. Nekadašnji lider ove stranke je na Tviteru poručio Lutovcu i demokratam­a: “Čekamo vas u Savezu za Srbiju!”. Đilas je nedavno poručio i kako je odustao od

svih funkcija u tom savezu “da ne bi bilo reči da traži funkciju za sebe”.

Podsećanja radi, u prvom obraćanju posle izbora za novog lidera DS, Zoran Lutovac je pozvao članove stranke da zajedno rade na njenom jačanju i rekao da bez DS neće biti promena i poboljšanj­a u Srbiji.

- Zato zajedno moramo da pobedimo apatiju, da izađemo u susret milionima koji su bili jednom sa nama - poručio je Lutovac, te naveo da će raditi na tome da se socijalna baza DS ojača: “Da se ponovo čuje glas svih onih koji u nama imaju pouzdanog partnera za budućnost”.

Inače, Lutovac je ukupno deveti, odnosno sedmi predsednik DS od kada je ta stranka obnovila rad 1990. godine, a do pobede na izborima došao je već u prvom krugu. Na izborima je glasalo 1.260 delegata od kojih je 659 dalo poverenje Lutovcu, 463 Gordani Čomić, dok je 123 glasa osvojio Branislav Lečić.

Sve troje kandidata za predsednik­a DS ranije se saglasilo da, bez obzira na to ko bude izabran za lidera DS, stranka neće sarađivati sa Srpskom naprednom strankom, kao i da je neophodno menjati političku kulturu u Srbiji.

Izbori u Demokratsk­oj stranci su usledili pošto je predsednik DS Dragan Šutanovac podneo ostavku posle loših izbornih rezultata na beogradski­m izborima na kojima su demokrate osvojile 2,25 odsto glasova izašlih birača. Šutanovac se nakon izbora prvi obratio delegatima i to pošto je na poziv novog predsednik­a Lutovca izašao na binu zajedno sa Čomićevom i Lečićem. Bivši lider DS istakao je da duboko veruje da će promene u demokratsk­oj Srbiji izvesti Demokratsk­a stranka.

Lutovac je sedmi predsednik DS-a od 1990. godine

 ??  ?? lutovac je do duboko u noĆ slavio pobedu
lutovac je do duboko u noĆ slavio pobedu
 ??  ?? zoran lutovac osvojio je glasova više od gordane ČomiĆ
zoran lutovac osvojio je glasova više od gordane ČomiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia