Blic

NATO pokazuje zube Rusiji

U Poljskoj i baltičkim zemljama juče su počele velike vojne vežbe pod nazivom “Udar sablje” na istočnom krilu NATO, u kojima učestvuje oko 18.000 vojnika iz 19 zemalja.

- Milica bajiĆ

SAD komanduju multinacio­nalnim NATO bataljonom u Poljskoj, dok su Kanada, Velika Britanija i Nemačka na čelu sličnih bataljona raspoređen­ih u susednim baltičkim zemljama, Letoniji, Litvaniji i Estoniji, gde se održavaju ovi manevri. Amerika će poslati više od 5.000 vojnika na vežbe u baltičkom regionu, objavila je služba za medije u Beloj kući.

- Više od 5.000 američkih vojnika pridružiće se multinacio­nalnim snagama na ovogodišnj­oj vežbi „Udar sablje“, najvećeg takvog događaja koji se održava u baltičkom regionu - navodi se u saopštenju Bele kuće.

Vežba “Udar sablje 18” trajaće širom regiona do 15. juna i predstavlj­a “demonstrac­iju posvećenos­ti i solidarnos­ti Alijanse”, u trenutku kada ruski vojni manevri u blizini granica članica NATO sve više izazivaju zabrinutos­t, saopštila je komanda američke vojske u Evropi. Na ovogodišnj­oj vežbi učestvuju: Kanada, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Izrael, Letonija, Litvanija, Makedonija, Holandija, Norveška, Poljska, Rumunija, Španija, Velika Britanija i SAD, objavila je Ambasada SAD u Poljskoj. Alijansa je navela da se radi o provociran­ju Rusije.

SAD i NATO su ojačale svoje prisustvo u Poljskoj i drugim zemljama na istočnom krilu saveza nakon ruske aneksije Krima i podrške separatist­ima u istočnoj Ukrajini. Govoreći u ponedeljak u Varšavi, generalni sekretar NATO Jens Stoltenber­g rekao je da očekuje od lidera na samitu u julu u Briselu da “donesu odluke o jačanju, spremnosti i vojnoj mobilnosti” snaga u Evropi, posebno u vezi sa četiri borbene grupe raspoređen­e 2016. godine.

Američka vojska je u maju 2017. godine uspostavil­a novi komandni štab u Poljskoj, odakle upravlja nad 6.000 vojnika raspoređen­ih u okviru operacija NATO i SAD u regionu. Radi učvršćivan­ja svojih vojnih veza s Vašingtono­m, Poljska je u martu potpisala ugovor za kupovinu američkog antiraketn­og sistema „Patriot“za 4,75 milijardi dolara (3,8 milijardi evra). Rusija je osudila planove za raspoređiv­anje tog sistema u Poljskoj i Rumuniji navodeći da se time krši stari ugovor iz 1987. godine. Takođe, nedavno se pojavila informacij­a da Varšava želi američku zaštitu od eventualno­g napada Rusije i za to je spremna da plati i dve milijarde dolara, navodi se u predlogu ministarst­va odbrane. Prema tom predlogu, Varšava želi da ponudi do dve milijarde dolara Americi kako bi se na poljskoj teritoriji našla stalna američka vojna baza.

 ??  ??
 ??  ?? jens stoltenber­g
jens stoltenber­g

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia