Blic

Sančez hoće manjinsku vladu

Novi premijer Španije Pedro Sančez juče je počeo da radi na sastavljan­ju manjinske vlade u kojoj se, prema rečima njegove portparolk­e, neće nalaziti nijedan član levičarske stranke Podemos.

- Tanjug

Upitana da li će u vladi biti bilo ko iz redova partije Podemos, Margarita Robles je odgovorila odrično.

- Ne, ne. Stav Pedra Sančeza je jasan. To će biti vlada Socijalist­ičke partije, manjinska vlada - kazala je Robles, prenosi Rojters.

Stranka Podemos je podržala zahtev Sančeza za glasanje o nepoverenj­u njegovom prethodnik­u Marijanu Rahoju. Iz te stranke su izrazili želju da se nađu u novoj vladi. Jednoparti­jska socijalist­ička vlada sa 84 zakonodavc­a bila bi “nestabilni­ja od one koja Analitičar­i sumnjaju da će Sančez moći da oformi vladu na duže staze i očekuju da će uskoro biti novih izbora u Španiji uključuje i druge političke snage”, rekao je novinarima Pablo Ečenike, vodeći član Podemosa. Kako je saopštio jedan saradnik Sančesa, moguće je da se u vladi nađu i nezavisni kandidati.

Novi španski premijer već na samom početku svog mandata stavio je do znanja da će se razlikovat­i od svojih prethodnik­a - prilikom polaganja zakletve ruku je položio na Ustav, a ne na Bibliju. To je prvi put da neki španski premijer nije položio zakletvu na Bibliji ili raspeću od obnavljanj­a demokratij­e, posle diktature generala Fransiska Franka 1975. godine. On je i prvi španski političar koji je ušao u istoriju, jer je zamenio jednog premijera putem glasanja o nepoverenj­u u parlamentu. Mediji kao što su “Quarts” i “Elle” već su mu dodelili nadimak - “Gospodin zgodni”. Oni pišu da Sančez izgleda kao muzička zvezda.

 ??  ?? pedro sanČez prima Čestitke od marijana rahoja
pedro sanČez prima Čestitke od marijana rahoja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia