Blic

Film inspirisan Tijanom radimo srcem i emocijom

- suzana lukoviĆ

STRAŠAN UKUS SCENARIJA OVOG FILMA, NAŽALOST, OSETILE SU MNOGE PORODICE U SRBIJI

Mračni parking među sivim zgradama na Novom Beogradu. Podmuklu tišinu prolećne noći prekida zastrašuju­ći zvuk policijske sirene, dok tamu kasapi rotacija na automobili­ma. Sve je isto kao i one noći kada je nestala mala Lena (Klara Hrvanović), ali su i dalje tu snaga i želja jedne majke da ponovo zagrli svoje čedo.

Da, ovo jeste samo jedna scena iz filma. Filma „48 sati i jedan minut“koji je inspirisan tragičnom sudbinom devojčice Tijane Jurić, ali, nažalost, neretko i stvaran scenario igre koja se zove život. Scenario srećnog života jedne porodice čije konce uspe da pomrsi pomračen um, otrgne detinjstvo od nevinog bića i ostavi najteže pitanje „zašto?“. Njegov strašan ukus, nažalost, osetile su mnoge porodice u Srbiji.

Autorka ovog potencijal­no značajnog dela sedme umetnosti Sanja Rajačić prepričala je za „Blic“scenario filma. Za veoma kratko vreme kidnapovan­o je troje dece kojima se izgubio svaki trag. Jedna majka čije je dete misteriozn­o nestalo, koju u filmu glumi Sanja Rajačić, odlučila je da uzme stvar u svoje ruke. Nakon saznanja da policija ne može da krene u potragu dok ne prođe 48 sati od nestanka, nije časila časa. Zakoni, procedure, pravila... sprečili su mnoge da krenu u akciju. Ali ne i majku male Lene. Iskonska snaga nagnala ju je da ne odustane, da pronađe određene važne detalje, koje autorka nije želela da otkriva, a nakon kojih se i policija pridružila. Jedan od napetih momenata ove drame sa elementima trilera, koji je sniman na mostu između stambenih zgrada, nadomak parkinga u Ulici Mihajla Pupina, ledi krv u žilama. Momenat kada policija napokon reaguje i uključuje se u poteru sa ciljem da otrgne devojčicu iz kandži bezdušnog kidnapera.

Šta se kasnije desilo sa petogodišn­jom Lenom, ali i ostalim mališanima, saznaćemo 25. maja 2019. godine, na Međunarodn­i dan nestale dece, kada će film premijerno biti prikazan, nakon čega će nastupiti brojne premijere u gradovima širom Evrope i sveta.

Kako je autorka filma „48 sati i jedan minut“Sanja Rajačić ispričala za „Blic“, ekipa je sačinjena od vrsnih glumica i glumaca, poput Nataše Ninković, Marka Živića, Gorana Jevtića, Vanje Ejdus, Radivoja - Raše Bukvića, Marine Ćosić i drugih. Pokojni Nebojša Glogovac trebalo je da glumi oca jednog kidnapovan­og deteta, ali je njegova uloga pripala Marku Živiću, dok će policajku, kako nam je otkrila autorka, glumiti Nataša Ninković.

- Teška je tema i svi smo konstantno puni emocija. Niko ne radi zbog novca već srcem. Priča je inspirisan­a tragičnom sudbinom Tijane Jurić i sličnim situacijam­a koje su se dešavale i, nažalost, dešavaju se i danas u Srbiji. Dakle, to nije istinita priča, već je inspirisan­a tim slučajem – podvukla je glumica Sanja Rajačić i dodala da je produkcija u potpunosti srpska, iako je reditelj Amerikanac Majkl Tajer.

Ona je dodala da je film sniman na skoro 25 lokacija, poput Kalemegdan­a, Kumodraža, Banovaca, graničnog prelaza…

 ??  ?? nataša ninkoviĆ glumi policajku
nataša ninkoviĆ glumi policajku
 ??  ?? zloČin posle bezbrižne deČje igre
zloČin posle bezbrižne deČje igre
 ??  ?? strah roditelja nije jednostavn­o doČarati
strah roditelja nije jednostavn­o doČarati

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia