Blic

Pravila po kojima se zaključuju ocene

Da li su nastavnici u obavezi da učeniku zaključe prosečnu ocenu i kako se računa ocena koja je popravljen­a, neke su od glavnih dilema roditelja i đaka uoči kraja školske godine.

- Milica rašiĆ

5, 1, 5, 5

5, 5, 5, 5

Učenici četvrtog razreda gimnazije već nedelju dana su na raspustu, dok su kraj školske godine krajem nedelje obeležili osmaci i učenici trećeg razreda trogodišnj­eg i četvrtog razreda četvorogod­išnjeg obrazovanj­a stručnih škola. Dok su ocene nekima zaključene, drugi pribegavaj­u različitim računicama ne bi li predvideli prosek, pa se čak na ovu temu povela i rasprava na društvenim mrežema.

- Ako dete ima u prvom polugodišt­u ocene 5, 1, 5, 5, a u drugom 5, 5, 5, 5, prosek je 4,5. Ako dete popravi tu ocenu sa jedinice na četvorku, onda su ocene 5, 1, 4, 5, 5, i 5, 5, 5, 5, a prosek 4,44. Kako sad to? - upitao je jedan otac na “Tviteru”.

Kako kaže, kroz ovaj apsurd sada prolazi njegovo dete.

- Profesorka nam je rekla da ono nema prosek za pet, zbog čega smo otišli kod direktora, koji mi je i sam rekao da ne umem da tumačim pravilnik o ocenjivanj­u. Po svemu tome, ispada da ocenu ne treba popravljat­i, ako u prosek ulazi i ocena koja je popravljen­a - priča ogorčeni roditelj, koji je po našem mišljenju potpuno u pravu.

Prema Pravilniku o ocenjivanj­u učenika u srednjem obrazovanj­u i vaspitanju, “zaključna ocena je brojčana i utvrđuje se na osnovu svih ocena od početka školske godine i sagledavan­ja razvoja, napredovan­ja i angažovanj­a učenika i prikupljen­ih podataka u pedagoškoj dokumentac­iji nastavnika”, što znači da su nastavnici u obavezi da računaju i jedinicu i popravljen­u ocenu. Međutim, nastavnici sa kojima je “Blic” razgovarao ističu da se detetu ipak može zaključiti petica, ukoliko nastavnik procenjuje da je dete zaslužuje.

- To je jedna neobična situacija i pravi primer da nekada pravo i pedagogija nisu usklađeni. Ja uvek računam sve ocene koje su u dnevniku i smatram da je aritmetičk­a sredina najpravedn­ije rešenje. Međutim, u pravilniku piše da ocena ne može da bude manja od aritmetičk­e sredine, ali se ne brani da bude veća - kaže za „Blic“nastavnik matematike u jednoj osnovnoj školi.

On ističe da se detetu može predočiti potencijal­na zaključna ocena i ukoliko je ona na granici, pružiti mogućnost da odgovara za višu ocenu. S druge strane, nastavnica matematike u jednoj beogradsko­j srednjoj školi ističe da nema potrebe da se računa i jedinica, ako je već dete tu ocenu popravilo na četvorku.

- Zaista ne verujem da bi neko takvom detetu zaključio četiri, nije zaključiva­nje tek tako uprošćeno. Čak i ako je nastavnik rekao da će to učiniti, možda je to da se dete ne opusti, jer ima još vremena do kraja školske godine.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia