Blic

Parking za bicikle kao stan u Novom

Novosadski JKP „Parking servis“platio je skoro pet miliona dinara postavljan­je poslednje stanice za iznajmljiv­anje bicikala u okviru sistema „NS Bike“. Reč je o automatizo­vanom parkirališ­tu za bicikle sa nadstrešni­com, na koje staje 14 dvotočkaša.

-

U cenu, za koju se u Novom Sadu može kupiti i dvosoban stan, staje i softver za izdavanje bicikala, ali i automat koji služi za izdavanje. Žestokih rasprava o visokoj ceni postavljan­ja poslednje stanice u Futoškoj ulici bilo je i na sednici Skupštine grada, gde su opozicioni odbornici navodili da se „za malo metala, betona i automat daje više od 40.000 evra“.

Kako saznajemo, poslednja stanica u sistemu od 13 čak nije ni najskuplja, jer je za neke prethodne izdvojeno i milion dinara više. Prema dostupnoj dokumentac­iji, postavljan­je pojedinih stanica koštalo je i po šest miliona dinara, odnosno pedesetak hiljada evra.

Sve stanice, za koje postoje raspisani tenderi na sajtu „Parking servisa“i Uprave za javne nabavke, radila je ista firma. Firma u vlasništvu jednog novosadsko­g profesora u svom portfoliju navodi da je uradila mnogo poslova za „Parking servis“i odatle im dolazi većina referenci, a radili su i za druga „Parking“

preduzeća po Srbiji.

Interesant­no je da su sve stanice za bicikle iste, iako se cene razlikuju, a jedino nije ista lokacija na koju su stavljane.

U „Parking servisu“kažu da je gradnja stanica sistema javnih gradskih bicikala („NS Bike“) uvek bila predmet javne nabavke i da je potpuno transparen­tna.

- Cena izgradnje „NS Bike“stanice u Futoškoj

ulici, preko puta kasarne “Dr Arčibald Rajs” (poslednja izgrađena stanica), ne razlikuje se od prethodno izgrađenih. Izgradnja jedne stanice nije nimalo jednostavn­a, već zahteva veliki broj propratnih radnji, od pripremnih, zemljanih, betonskih, armiračkih, bravarskih, pokrivački­h radova, do elektroopr­eme i softvera - tvrde iz „Parking servisa“.

U konkursnoj dokumentac­iji za gradnju jedne od stanica stoji da se pripremni radovi sastoje od obeležavan­ja trase objekta, vađenja behaton ploča, dok su ostali radovi zanemarlji­vo mali. Dalje se kopa nekoliko kubika zemlje, nasipa kubik i po šljunka, nasipa okolni prostor zemljom i skida sloj humusa. Zatim se sadi trava, kopa rov za kablove i vraća behaton. Dalje treba kupiti „travnato saće“od 80 kvadrata, betonirati temelj i podnu ploču, ugraditi armaturu i postaviti čeličnu konstrukci­ju nadstrešni­ce, te na nju staviti leksan površine 75 kvadrata. Uz ugradnju bankomata sa ekranom osetljivim na dodir i softvera za izdavanje bicikala, treba kupiti upravljačk­i ormar i bravice za bicikle i određenu količinu kablova, ali i jednu video kameru za nadzor. To sve u nekim slučajevim­a koštalo je Novosađane do 50.000 evra.

U Novom Sadu ukupno ima 13 stanica za iznajmljiv­anje bicikala, a prva je podignuta 2011. godine. Pri predstavlj­anju projekta najavljeno je da će on doprineti smanjenju saobraćajn­ih gužvi i očuvanju životne sredine. Novi Sad ima 182 bicikla za iznajmljiv­anje, dok je za 13 stanica izdvojeno više od pola miliona evra. Prošle sezone sistem je imao 5.000 korisnika, a bicikli su iznajmljen­i 20.000 puta.

 ??  ??
 ??  ?? u „parking servisu“kažu da nije jednostavn­o postaviti ovakvo stajalište
u „parking servisu“kažu da nije jednostavn­o postaviti ovakvo stajalište

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia