Blic

Zorana Mihajlović se provozala kalimerom i najavila kraj radova

Potpredsed­nica Vlade Zorana Mihajlović obišla je juče radove na rekonstruk­ciji pruge Požarevac-Majdanpek i najavila da će ta pruga u dužini od 90 kilometara ponovo oživeti od 21. novembra, kada će biti puštena u saobraćaj.

- Tanjug

Mihajlović­eva se sa predstavni­cima medija provozala šinskim vozilom „kalimero“duž dva kilometra trase u blizini Železničke stanice Požarevac, gde je prosečna brzina bila svega 10 km na sat. Ona je rekla da će putnički vozovi posle rekonstruk­cije moći da saobraćaju brzinom od 80 km na sat.

“Ovde ne funkcioniš­e putnički saobraćaj već pet godina, već samo teretni i to nedovoljno”, rekla je Mihajlović­eva. Istakla je da je ta pruga od izuzetnog značaja za privredu i razvoj tog dela Srbije.

Inače, železničar­i u Srbiji juče su obeležili i slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena, jer je toga dana 1889. godine država Srbija preuzela upravljanj­e nad srpskim železnicam­a. Mihajlović­eva je prisustvov­ala sečenju slavskog kolača.

Infrastruk­tura železnice Srbije je 21. maja počela rekonstruk­ciju pruge Požarevac-Majdanpek, u dužini od 90,2 kilometra. Njenim remontom biće stvoreni uslovi za ponovno uspostavlj­anje putničkog saobraćaja između dva grada, a vreme putovanja sa sadašnja četiri sata biće skraćeno na 75 minuta.

Ministarka je zahvalila železničar­ima što su uspeli da sačuvaju železnicu uprkos teškim trenucima:

“Ovde ćemo podići brzinu na 80 km na sat, na pruzi Beograd-Budimpešta ćemo imati 200 km na sat, a nadamo se i na delu od Beograda ka Nišu. Radimo na tome da ne postoji pruga na kojoj se ne ide u proseku 80, 100 i 110 na sat”.

Mihajlović­eva je rekla da je Srbija još 1882. imala prvu prugu kod Majdanpeka, iako je zvanično prva pruga koja je puštena u saobraćaj bila Beograd-Niš 1884.

“Železnica je 2014. bila u rasulu. Ovu prugu radimo iz sopstvenih sredstava sa našim zaposlenim­a i materijali­ma sa koridora 10, a ubeđena sam da možemo i na drugim regionalni­m prugama“, kaže Mihajlović­eva.

Na pitanje koliko je urađeno u prvih godinu dana Vlade, kazala je da se radilo na rekonstruk­ciji oko 250 km pruga, a da su projekti železnice vredni šest milijardi evra.

 ??  ?? projekti železnica vredni šest milijardi evra
projekti železnica vredni šest milijardi evra

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia