Blic

Goli glasovi

- SLOBODAN IVKOV, novinar

Adrijan Sarajlija: “Goli glasovi”, Everest Media, Beograd, 2017. Posle dva izdanja romana “Ogledalo za vampira”, i uspešnog učešća sa prvim u konkurisan­ju za NIN-ovu nagradu 2012. za roman godine, kao i veoma zapažene prve zbirke priča “Manufaktur­a G”, Sarajlija je nedavno objavio i ovu svoju drugu zbirku. Sjajni roman je doveo do toga da je „Blic“čak dva puta pisao o njemu, o svakom izdanju na drugačiji način (u br. 5782 i 6132).

Svi znamo da je romaneskna forma veoma zahtevna, ali među ovih 15 priča, uz uslov da se dopiše malo “vezivnog tkiva”, i između njih i tek neznatno u pojedinim, te da se poneka od njih izbaci i odloži za neku drugu zbirku - bio bi to roman o kojem bi se godinama pričalo! Naime, postoje lik koji se provlači kroz većinu (Moritomo) i pretpostav­ka koja bi mogla da sve objedini: stanje planete posle Četvrtog svetskog rata! Propuštenu mogućnost razmatramo upravo zbog ove, takođe odlične zbirke priča, od koje je, da je urednik malo više radio sa piscem (da li je uopšte sugerisao nešto, ili je primio rukopis zdravo za gotovo - pitanje je sad!), mogao nastati jedan od najboljih savremenih srpskih fantastičn­ih romana. Ionako malo “mesa” od par rečenica tu i tamo ne bi škodilo, e da bi i široj publici bilo razumljivi­je ono što pisac smatra da svi znaju o istočnjačk­im, a pogotovo japanskoj kulturi. Setimo se, i sa manje “došivenog štofa” američki urednici su pre pola veka od priča, u to vreme pisaca manjih formi, pravili danas legendarne “romane”: “Grad” Kliforda Simaka, “Marsovske hronike” i “Tetovirani čovek” Bredberija, “Zvezdane spore” Bliša... No, i ovako - vanserijsk­a NF-zbirka! Možda najbolja u 2017.

Naslovne strane obe zbirke priča su vrhovi srpske NF-ilustracij­e, ne samo zbog likovnih kvaliteta, već i ideja koje nose; u bliskoj vezi sa sadržajem. Kao autor naslovnice “Manufaktur­e G” iz 2010. potpisan je Borivoj Ivanović, iako se tu i tamo po kuloarima svojevreme­no čulo da je učestvovao i Željko Pahek, dok je ovu kreirao Dobrosav - Bob Živković.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia