Blic

Kokanov trijumf

Na 63. Sterijinom pozorju, održanom u Novom Sadu od 26.maja do 3.juna, od devet predstava u takmičarsk­oj selekciji najviše priznanja pripalo je ostvarenju „Jami distrikt“Milene Bogavac u režiji Kokana Mladenović­a

- Tatjana nježiĆ

To su Sterijine nagrade za najbolju predstavu, za tekst i režiju, Jelena Graovac i Nina Nešković za glumu, Ivana Nestorović za kostimogra­fiju, a Isidori Simjonović - nagrada iz fonda „Dara Čalenić“za najbolju mladu glumicu.

Predstava „Carstvo nebesko“Jerneja Lorencija u produkciji Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra ovenčana je sa pet nagrada: Sterijina nagrada za glumu pripala je Bojanu Žiroviću, Karmina Šilec dobila ju je za scensku muziku, Gregor Luštek za scenski pokret, Matic Starina za dramaturgi­ju. Ovo ostvarenje osvojilo je i Sterijinu nagradu Okruglog stola kritike, koja se od ove godine zove, „Dejan Penčić Poljanski“.

Prestižna, Sterijina nagrada za glumu dodeljena je i Bojani Zečević za ulogu u predstavi „...i ostali“UK Vuk Karadžić, a za rolu u tom ostvarenju nagrađen je i Nikola Šurbanović, nagradom iz fonda „Dara Čalenić“za najboljeg mladog glumca. Sterijina nagrada za scenografi­ju pripala je Dragani Purković Macan za predstavu „Švajcarska“Narodnog pozorišta Banjaluka.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu Maja Mirković, predsednik, Tanja Šljivar, Branislava Ilić, Ksenija Krnajski, Novak Bilbija.

Po oceni publike najbolja predstava je „Črna mati zemla“Zagrebačko­g kazališta mladih, rađena po romanu Kristiana Novaka u režiji Dore Ruždjak Podolski (4,77).

Nagrada lista „Dnevnika“pripala je Jernej Lorenciju za „Carstvo nebesko“, a nagrada producents­ke kuće „Scomediasc­o“za epizodu Miljki Brđanin (za ulogu komšinice „Švajcarska“) i Igoru Borojeviću (Rajko „Svedobro“)

„Jami distrikt“Minje Bogavac i Kokana Mladenović­a je ostvarenje koje je i tokom svog dosadašnje­g pozorišnog života osvojilo i kritiku i publiku. Pozorišno snažna, suštinski dokumentar­na drama interesant­nim teatarskim rešenjima i hvale vrednim rediteljsk­im postupcima, zaodenta je u svojevrsnu naučnu fantastiku. Radnja ove predstave koja, između ostalog, preispituj­e pojam nacije u sajber 21 veku se odvija na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovin­e, i Srbije gde se događa „istorijsko otkriće“, najstariji ljudski ostaci. A to, naravno, vodi u novi rat na Balkanu i krv do kolena oko toga čije su to kosti, da bi, potom, to mesto (Jamena) postalo zabavni park u kom su jezici starosedel­aca faktički zabranjeni a preživeli stanovnici glume majmune za 300 evra mesečno. Između ostalog, uzbudljivo, zabavno a studiozno, seciraju se mitovi od duboko istorijski­h do savremenih tipa Ceca, Severina...Sjajnu glumačku ekipu uz na Pozorju nagrađene Ninu Nešković, Jelenu Graovac i Isidoru Simjonović čini i Vanja Nenadić, a muziku potpisuje Marko Grubić.

ŽIRI SU ČINILI: MAJA MIRKOVIĆ, PREDSEDNIK, TANJA ŠLJIVAR, BRANISLAVA ILIĆ, KSENIJA KRNAJSKI, NOVAK BILBIJA

 ??  ?? „jami distrikt“je zajedniČka produkcija bitef teatra beograd, centra za kulturu tivat, festivala maszk segedin i think tank studija novi sad
„jami distrikt“je zajedniČka produkcija bitef teatra beograd, centra za kulturu tivat, festivala maszk segedin i think tank studija novi sad

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia