Blic

Kinoteka: Zlatni pečat i Nitratni film

- E. B.

Glumcima Mirijani Karanović i Bogdanu Dikliću biće uručen Zlatni pečat Jugosloven­ske kinoteke 6. juna, najavio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić. Tog dana Kinoteka obeležava 69. rođendan i počinje jubilarno 20. izdanje Festivala nitratnog filma.

- Jugosloven­ska kinoteka obezbedila je restaurira­ne kopije u saradnji sa čak 34 arhiva i srodnih institucij­a, što je rekordan broj učesnika. Na festivalu će, uz evropske arhive, biti prisutni i filmovi sa drugih kontinenat­a, iz Sjedinjeni­h Američkih Država, Meksika, Kine i Japana - kazao je Pantelić.

Festival će pratiti više od trideset gostiju, direktora kinoteka i filmskih profesiona­laca iz regiona, Austrije, Nemačke, Francuske, Rusije, Kine i drugih zemalja.

Aleksandar Erdeljanov­ić umetnički direktor Festivala nitratnog filma najavio je projekcije čak 50 filmova u 32 termina.

- Doći će nam u goste direktori filmskih arhiva, novinari, arhivisti...Organizova­ćemo dva okrugla stola koja će se baviti jugosloven­skom kinematogr­afijom i digitaliza­cijom i restauraci­jom filmova kao dela kulturne baštine. Mnogi zabranjeni filmovi kao što su bugarski “Privezani balon” ili mađarski “Pesma” biće prikazani na festivalu kazao je Erdeljanov­ić.

Na Festivalu će biti prikazano i ostvarenje “Grad bez Jevreja” iz 1924. koji govori o vremenu kada je Hitler čamio u zatvoru, a na ulicama Beča su se mogle nazreti strašne stvari koje će uslediti.

 ??  ?? jugoslav panteliĆ, direktor jugosloven­ske kinoteke
jugoslav panteliĆ, direktor jugosloven­ske kinoteke

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia