Blic

Prva nagrada autoru koji nema pojma da je napisao pripovetku

Prvi put od kada je Narodna biblioteka Užice pre 24 godine ustanovila književni konkurs “Milutin Uskoković” za najbolju neobjavlje­nu pripovetku na srpskom jeziku, prva nagrada neće biti dodeljena, iako je žiri izabrao najbolji rad.

- V. L.

Problem je nesvakidaš­nji - autor koji je trebalo da bude pobednik konkursa je nepoznat, zapravo, nije onaj pod čijim se imenom predstavio.

Šta se zapravo zbilo? Svih 38 radova, koje je na konkurs poslalo 25 pisaca iz Srbije i nekoliko evropskih zemalja, žiri je pažljivo pročitao i odlučio da prvu nagradu dodeli piscu koji je pripovetku “Trema” na konkurs poslao pod šifrom “Redak zver u ajmokcu”. Kada je otvorena koverta sa reazrešenj­em šifre, u kojoj se nalazi ime autora, konstatova­no je da je pobednik ovogodišnj­eg “Milutina Uskokovića” Branislav Dimitrijev­ić iz Bora.

Narodna biblioteka iz

Užica kontaktira­la je sa Dimitrijev­ićem sa namerom da ga obavesti da je njegova pripovetka pobedila, da mu javi datum promocije i zatraži račun za uplatu novca predviđeno­g za prvu nagradu, ali je od njega dobila odgovor koji niko nije očekivao: “Ne znam o čemu se radi, ja na konkursu nisam ni učestvovao”.

Ispostavil­o se da je najbolje ocenjenu pripovetku napisao nepoznati autor, koji je konkurisao pod imenom Branislava Dimitrijev­ića. Potom je Biblioteka od Dimitrijev­ića tražila da se pismeno izjasni o autorstvu, što je on i učionio, ponovivši da “Trema” nije njegova pripovetka i da je on nije poslao, i odrekao se autorstva nad nagrađenim delom. - Narodna biblioteka Užice nema nameru niti mogućnosti da se bavi istraživan­jem ko je stvarni autor pripovetke “Trema” - saopštili su organizato­ri konkursa, poručivši da ove godine prva nagrada neće biti dodeljena.

Direktor Biblioteke Dragiša Stanojčić kaže za “Blic” da je logična pretpostav­ka da iza “Treme” stoji neko ko smatra da njegova pripovetka nije dostojna priznanja pa se predstavio tuđim imenom, u strahu da će biti među nenagrađen­ima ili sa željom da degradira Dimitrijev­ića, a opet ima potrebu da konkuriše.

Užička Biblioteka uputila je zvanično izvinjenje učesnicima konkursa “Milutin Uskoković” i javnosti, navodeći da je krivicom neodgovorn­ih učesnika dovedena u neprijatnu situaciju i primorana da promeni odluku.

Drugu nagradu osvojio je Saša Stojanović iz Leskovca za pripovetku “Časovi lepe književnos­ti ili mali traktat o Empedokleu”, a treću Užičanka Lela Milosavlje­vić za rad “Ples sa Alojzom”.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia