Blic

Ika najveća muka

Od matematike na maloj maturi često strepe kako đaci tako i roditelji, naročito otkad je ove godine taj deo na probnom ispitu lošije urađen.

- Milica rašiĆ

Zadaci iz geometrije, pre svega merenje površine različitih geometrijs­kih figura, najviše su zadali glavobolje đacima, kako su sami priznali, sredinom aprila, kada se održao probni test. Profesori su tada ocenili da učenici nisu obnovili gradivo iz šestog i sedmog razreda, ali i lošije rezultate su pripisali i tome što učenici često nisu ni motivisani da se potrude da test urade najbolje što mogu.

Prošle godine maturanti su se takođe žalili na zadatke iz geometrije i obračunava­nja procenata jer su im, kako su naveli, zadate vrednosti bile velike, a bilo je i pritužbi da nisu mogli da prepisuju. Osmaci su tada zamerali i to što im je previše vremena oduzelo računanje.

Međutim, Ministarst­vo prosvete za završni test uputilo je sugestije, pa đake očekuju lakši zadaci iz matematike.

Oni će ove godine matematiku polagati 19. juna, dan posle polaganja ispita iz srpskog jezika i književnos­ti. Sam test imaće 20 pitanja, a nosiće svega 13 bodova, koliko i srpski jezik, dok će na kombinovan­om testu učenici moći da skupe 14 poena. To je sve po novom sistemu bodovanja po kome učenici mogu da ponesu najviše 60 poena na osnovu uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu, dok je prethodne godine to bilo 70 bodova, a preostalih 30 do maksimalni­h 100 bodova moglo se skupiti na sva tri testa. Poslednji dan polaganja, 20. jun, rezervisan je za polaganje kombinovan­og testa sastavljen­og od pitanja iz fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. Preliminar­ni rezultati upisa biće objavljeni već

22. juna do osam časova, dok će preliminar­ni rezultati završnog ispita na nivou škole biti dostupni sutradan (od 8 do 16 časova). Prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate završnog ispita u osnovnim školama biće 25. juna, a 28. juna biće i konačni rezultati. „Blic“je i ovaj put rešio da za svoje čitaoce napravi mali test od 15 pitanja iz matematike koja su se našla pred osmacima ranijih godina, tako da je to mali uvid budućim srednjoško­lcima u ono šta ih čeka

18. juna.

SUTRA U „BLICU“PROVERITE ZNANJE I NA KOMBINOVAN­OM TESTU ZA MALU MATURU

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia