Blic

Tri nove nokije

Izgleda da je Nokija opet pronašla svoje mesto na tržištu mobilnih telefona. Pored flegšip modela, koji su cenovno vrlo konkurentn­i, izbacili su i novu liniju u srednjem segmentu u kojoj je najinteres­antniji model nokija 5.1.

- Ana laĐareviĆ

Nokija je nedavno u Moskvi predstavil­a tri telefona - nokija 2.1, nokija 3.1 i nokija 5.1. Uopšteno gledano, čini se da su uređaji zadržali u pogledu dizajna iste karakteris­tike kao njihovi predstavni­ci, ali sličnost tu prestaje.

Model 5.1 se u Nokijinom carstvu nalazi po kvalitetu odmah ispod flegšip telefona nokija 6.1. Ima nešto veći ekran od svog prethodnik­a, 5.5 inča sa senzorom za otisak prsta koji se sada nalazi sa zadnje strane. Pokreće ga MediaTek Helio P18 uz opciono 2 GB ili 3 GB RAM koji idu uz 32 GB ili 64 GB unutrašnje memorije.

Kamera je takođe unapređena u odnosu na prošlogodi­šnji model. Tu je glavno sočivo od 16 megapiksel­a, ali i dalje nema opcije dualne kamere što bi se moglo i svrstati među glavne nedostatke telefona iako ne puca na premijum potrošače. Prednja kamera ima 8 MP.

Baš kao i ostali Nokijini telefoni, i 5.1 radi na Android One operativno­m sistemu, što znači da je Gugl zadužen za sve softverske apdejtove.

Telefon bi trebalo da bude dostupan od narednog meseca po sasvim korektnoj ceni od 219 evra za model sa 3 GB RAM/64 GB memorije.

U kategoriji ispod nalazi se model 3.1, koji kao naslednik „trojke“donosi znatno poboljšane performans­e. Sa solidnim displejom od 5,2 inča rezolucije 1440x720 piksela i kamerom od 13 mp, korisnici koji ne žele da previše troše na uređaj će biti zadovoljni ovom opcijom. Kako bi prilagodil­i model posebnoj grupi korisnika, u 3.1 je stavljen Mediatek MT6750, koji je izdeljen na četiri jača i četiri slabija jezgra. Dolazi u dve memorijske opcije, isto kao i model 5.1. Preporučen­a cena ovog modela je 150 evra.

 ??  ?? sva tri nova telefona uskoro bi trebalo da se naĐu u prodaji nokija . . je najjaČi od sva tri novopredst­avljena modela
sva tri nova telefona uskoro bi trebalo da se naĐu u prodaji nokija . . je najjaČi od sva tri novopredst­avljena modela

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia