Blic

Ne rizikujte život dece

- MIROSLAVA BRKIĆ, novinarka

„Ne vrpolji se, evo brzo stižemo“, reče majka dečačiću koji radoznalo skače po zadnjem sedištu automobila od jednog prozora do drugog. Da li će stići živi i zdravi, to zanima zakon, a trebalo bi da počne i tu majku.

Saobraćajn­a policija odlučila je da pooštri kontrolu korišćenja dečjih sedišta i pojaseva na zadnjem sedištu. Poražavaju­ća statistika pokazuje da svega dva od deset mališana u Srbiji roditelji voze bezbedno u auto-sedištu, a da tek svaki deseti putnik koristi pojas na zadnjem sedištu.

Kazna za nevezano dete u vozilu iznosi 10.000 dinara i snosi je vozač. Koliko vredi život deteta? Nekoliko hiljada dinara? Ne bih rekla, a ne biste ni vi.

Na bezbednost naše dece ne bi trebalo da nas opominje zakon

Za bezbednost naše dece ne bi trebalo da nas opominje zakon. Svako od nas želi da im deca budu sigurna, zdrava i da imaju bezbedno detinjstvo. Zašto bismo to ugrožavali nečim tako banalnim kao što je vezivanje pojaseva i korišćenje sedišta za naše najmlađe. Da li je išta važnije od njihovog života? Pa sve i da vam je slatko kako sede na prednjem sedištu i „prave se da voze“, ili kada tako mirno sede kada nisu u sedištu, već svuda „šetkaju po kolima“. To možda jeste simpatično, ali u samo jednom trenutku može da vam preokrene život. I da do kraja žalite za trenutkom koji više nikad nećete moći da vratite.

Nažalost, u Srbiji i dalje veliki broj dece ne sedi u auto-sedištu i ne vozi se vezano po propisima, upozorio je Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju. Koliko je ovo opasno, svesni smo tek kada pročitamo vesti na stranama crne hronike. A tada je već kasno.

I zato, nemojmo na policajce na motorima, policajce presretače na autoputu, na naplatnim rampama, u blizini škola ili vrtića koji će obavljati kontrolu korišćenja dečjih sedišta i pojaseva na zadnjem sedištu gledati kao pretnju. Hajde da svi pogledamo u te policajce bezbrižno znajući da nemaju razloga da nas zaustave, jer smo i sami dovoljno svesni opasnosti. Budite odgovorni zbog svoje dece.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia