Blic

RAZGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE POD LUPOM Španija želi da uđe u Briselske pregovore

Pojedine države EU zahtevale su da budu uključene u poslednju fazu pregovora Prištine i Beograda, a najglasnij­a među njima bila je Španija, saznaje “Blic”

- N.Latković, M.Jovićević

Naime, na sastanku članova Službe EU za spoljnu politiku u Briselu na kome su članice obaveštene o dešavanjim­a vezanim za dijalog, Španija i pojedine zemlje članice Višegradsk­e grupe (koju čine Slovačka, Češka, Mađarska i Poljska) i negodovale su što nisu uključene u proces dijaloga Beograda i Prištine, saznaje “Blic”. Oni su izneli primedbe da taj proces nije transparen­tan i da, zbog neuključen­osti u proces, imaju utisak da se na postizanju sporazumu o normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine radi ubrzano i u tajnosti.

- Španija je postala jako nervozna, kao i još neke zemlje koje nisu priznale Kosovo. Otvoreno su rekli na sastanku da je sve što radi Brisel po pitanju konačne faze dijaloga Beograda i Prištine netranspar­entno, kao i da ih niko ne konsultuje.

Oni su zatražili da budu obavešteni i uključeni u tu poslednju fazu pregovarač­kog procesa - navodi izvor “Blica”.

Inače, koordinato­r kosovske Vlade za dijalog sa Srbijom rekao je juče da je Priština odbila da učestvuje na sastanku u Briselu krajem nedelje jer je tema na njemu trebalo da bude formiranje ZSO. Arifi je rekao da Priština insistira na debati o svim otvorenim pitanjima, a ne samo na Zajednici.

Sve promene koje bi dovele u pitanje format pregovora udaljile bi Beograd i Prištinu od konkretnog rešenja, smatra Aleksandra Joksimpovi­ć, direktor Centra za spoljnu politiku.

- Na proces utiču i one zemlje koje nisu pregovarač­i, poput SAD. Svako direktno uključivan­je značilo bi značajno usporavanj­e procesa, ali je razumljivo jer potencijal­ni dogovor može da konkretno utiče na pojedine države, poput Španije. Zato EU i mora da nadzire i rukovodi pregovorim­a u Briselu kaže Joksimović­eva.

Doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović smatra da su kritike na račun Federike Mogerini očekivane i da tendencije „ne nose ništa dobro za nas“.

Zemlje EU žele jasnu odgovor - dokle su stigli Briselski pregovori?

 ??  ?? kada Će razgovori biti nastavljen­i?
kada Će razgovori biti nastavljen­i?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia