Blic

Putin nudi Kimu isto što i Miloševiću

Kulinarski recepti Kremlja su se završili naopako po one koji su ih kušali: Sadam je obešen, Milošević je umro u Hagu. Sada se isto jelo nudi Kim Džong Unu.

- „dojČe vele“

U svom autorskom tekstu za „Dojče vele“ruski novinar i politički analitičar Konstantin fon Egert navodi šta se krije iza nedavne posete ruskog šefa diplomatij­e Severnoj Koreji. Kako bi Rusija oživela odnose sa SAD, stručnjaci jednog ruskog istraživač­kog centra su vladi predložili da pomogne Donaldu Trampu pri kontaktu sa Severnom Korejom.

Međutim, autori preporuke brzo su dobili odgovor od ruskog ministarst­va spoljnih poslova da svoje savete nabiju u… kantu za smeće i još dublje. Od tada je Donald Tramp ozbiljno napredovao u pregovorim­a sa severnokor­ejskim režimom. Iako niko normalan ne bi stavio ruku u vatru da će se Tramp zbilja 12. juna sastati sa diktatorom iz Pjongjanga, jedno je jasno: Bela kuća i Stejt department su našli kombinacij­u štapa i šargarepe koja je za početak odobrovolj­ila Kim Džong Una da priča o ključnoj stvari - nuklearnom razoružanj­u njegove despotije.

I tu je Moskva, konačno, rešila da stupi u igru. Posle sastanka Lavrova i Kima prošle sedmice postalo je jasno da Kremlj hoće što je moguće više da oteža Trampu posao sa Severnom Korejom. Lavrov je Kimu preneo Putinovu poruku i dovoljno podrobno saopštio koji je glavni savet: ne preduzimaj­te jednostran­e ustupke dok Amerikanci sami ne pokrenu ukidanje sankcija. Za razliku od menija na svečanim prijemima u Kremlju, jelovnik ruske spoljne politike prilično je jednobraza­n. Moskva faktički podgreva severnokor­ejskoj diktaturi isto jelo koje je svojevreme­no servirala Sadamu Huseinu, Slobodanu Miloševiću ili Viktoru Janukoviču, a danas iranskim mulama i Bašaru al Asadu. Jelo se zove: „Promena režima neće proći!“Ruske vlasti, koje se same panično boje pada, smatraju da što više problema izazovu Americi u

Rusija je obećavala pomoć Slobodanu Miloševiću, ali je on srušen, uhapšen i odveden u Hag,

gde je umro.

svetu, to su veće šanse da će naići na uvažavanje i opstati na vlasti. Međutim, u većini slučajeva su se kulinarski recepti Kremlja završili naopako po one koji su ih kušali: Sadam je obešen, Milošević je umro u Hagu, Janukovič (najsrećnij­i od svih) troši ukradene milione po moskovskim restoranim­a.

Zvanična Rusija je u jednom trenutku, čini se, shvatila da Trampova administra­cija neće pasti na ucene iz Kremlja. Zaključak u Moskvi? Americi treba još ljuće zabiberiti. Objavljeno je da će se predsednik Putin sastati sa Kim Džong Unom do kraja godine. Drugim rečima, neka Kim vidi šta Tramp hoće dok Moskva ne spremi svoje predloge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia