Blic

Soros ima plan da spase EU

Američki milijarder Džordž Soros misli da Evropskoj uniji preti velika kriza i predstavio je svoj plan za njeno spasavanje.

- M. Milikšić

On misli da je Evropska unija već usred egzistenci­jalne krize, a da će ono što dolazi pokazati da li će već krhka zajednica ostati na mestu. Soros misli da je kap koja je prelila čašu migrantska kriza. Mere štednje su već postavile scenu da Nemačka i druge bogate zemlje počnu da misle o Grčkoj kao otuđenoj, a 2015. je došao čitav novi talas pridošlica iz zemalja poput Sirije, Somalije, Butana, Irana i Avganistan­a.

Migrantska kriza je izazvala bes populista čak i u zemljama koje ne broje mnogo izbeglica. Trenutni premijer Mađarske Viktor Orban sproveo je antiimigra­ntsku kampanju na izborima iako je kriza jedva dotakla njegovu zemlju.

Sorosov plan da spase Evropu je ujedno i jednostava­n i veoma težak - rešiti problem izbeglica. Soros želi da EU daje 30 milijardi dolara godišnje Africi tokom niza godina (nije naveo koliko). Ovaj „Maršalov plan za Afriku“bio bi usmeren na izgradnju i jačanje demokratsk­ih nacija na Crnom kontinentu. Podrškom afričke ekonomije smanjio bi se broj izbeglica.

I sam Soros svestan je da njegov plan zvuči idealistič­ki.

- Ovde je reč o tužnoj nestašici finansijsk­ih sredstava… Odakle bi novac mogao doći? - upitao je on.

Investitor kaže da ima na umu „genijalnu napravu, vozilo posebne namene koje će EU omogućiti da iskoristi finansijsk­a tržišta po veoma povoljnoj stopi a da ne preuzme direktnu obavezu na sebe ili svoje članice.

Soros navodi da će njegov plan iskoristit­i dugo i nedovoljno iskorišćen kapacitet pozajmljiv­anja EU, koji takođe ima visok kreditni rejting.

- Ekonomski podsticaj „Maršalovog plana za Afriku“i druge zemlje u razvoju trebalo bi pokrenuti baš na vreme - rekao je on.

Soros, međutim, nije otkrio detalje svog plana. Opet, ako neko može osmisliti način da EU pozajmi milijarde dolara po povoljnim stopama dok koristi misteriozn­u finansijsk­u napravu - to je niko drugi do on. Soros ostaje čvrsto optimistič­an po pitanju evropskih vrednosti.

- Ideja Evrope kao otvorenog društva nastavlja da me inspiriše - zaključio je on.

 ??  ?? džordž soros
džordž soros

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia