Blic

Vojska Srbije na vežbi u Grčkoj

- M. T.

Vojska Srbije učestvuje na multinacio­nalnoj vežbi “SOFEX - Salamis Storm 18” u Neos Peramosu na kojoj učestvuju i pripadnici vojski Grčke, Bugarske i Rumunije.

Srbiju na vežbi predstavlj­a 15 pripadnika iz tri bataljona Specijalne brigade Vojske Srbije dok je Danu visokih zvanica prisustvov­ao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, na poziv ministra nacionalne odbrane Grčke Panosa Kamenosa, kao i ministar nacionalne odbrane Rumunije Mihaj-Viorel Fifor i načelnik Generalšta­ba vojske Bugarske, general Andrej Bocev.

- Kad god su balkanske zemlje i balkanci sami odlučivali o sebi i svojoj sudbini Balkan je živeo u miru. Balkan je onda bio prostor na kome su se zemlje razvijale a narod je napredovao. Kada su o nama odlučivali drugi, kada su svoje sukobe, ratove, interese prenosili na nas Balkan se pretvarao u krvavu kupku. To se više nikada neće ponoviti”, izjavio je Vulin.

Ministar odbrane je istakao da “Republika Srbija, njen predsednik Aleksandar Vučić, vodi politiku vojne neutralnos­ti, politiku koja ne dozvoljava da sukobi velikih budu naši sukobi, da ratovi i sukobi koji nisu naši nikada ne postanu deo naše svakodnevi­ce, a siguran sam ni svakodnevi­ce Balkana”.

Multinacio­nalna taktička vežba „SOFEX - Salamis Storm 18“, čija je tema „Odgovor na krizne situacije upotrebom multinacio­nalnih snaga za brzu intervenci­ju na moru, kopnu i vazduhu“, održava se kako bi se poboljšala i razvila saradnja specijalni­h jedinica zemalja učesnica vežbe.

 ??  ?? vežba sofex okupiĆe vojnike srbije, grČke, bugarske i rumunije
vežba sofex okupiĆe vojnike srbije, grČke, bugarske i rumunije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia