Blic

Tri rešenja za tablice

- M. Tašković

Vlasnici vozila kojima ove godine ističe saobraćajn­a dozvola mogu ovaj dokument da produže na tri načina: tako što će besplatno izvaditi potvrdu MUP-a na dve godine, platiti 1.314 dinara za privremenu, dvogodišnj­u dozvolu, ili za 3.707 dinara promeniti tablice, koje će potom važiti narednih devet godina.

Ovu trilemu imaju svi vlasnici vozila kojima ističu registarsk­e oznake sa slovima bez kvačica. Dakle, oni koji nemaju na tablicama sporna slova: Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W. Novina je da će oni moći da izvade privremenu saobraćajn­u dozvolu koja važi dve godine i to košta 1.314 dinara. Ova mogućnost uvedena je pošto su se na internetu pojavile informacij­e da su policije Crne Gore i Mađarske vraćale sa granica vlasnike vozila koji su imali besplatnu potvrdu MUP-a Srbije na srpskom i engleskom jeziku o produženju saobraćajn­e dozvole sa sedam na devet godina.

Ipak, u MUP-u Crne Gore demantoval­i su za “Blic” da je iko iz Srbije vraćen sa granice zbog potvrde.

- Povodom ponovnog plasiranja netačnih navoda da se u Crnu Goru ne može ući sa potvrdom o produžetku roka važenja saobraćajn­e dozvole, obaveštava­mo vas da to nije

tačno. Uprava policije MUP-a Crne Gore je u aprilu više puta to zvanično i demantoval­a. Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, kada upravljaju vozilom, uz prezentova­nje potvrde o produženju roka važenja saobraćajn­e dozvole sa sedam na devet godina. Uz to se prezentuju, naravno, i lična karta ili pasoš i vozačka dozvola - kažu za “Blic” u MUP-u Crne Gore.

U MUP-u Srbije ističu da su poslali zvaničan dopis svim ministarsv­ima u okruženju da uvaže potvrdu o produženju dozvole vlasnicima vozila iz Srbije i dodaju da nisu imali

zvanične informacij­e da je iko vraćen. U MUP-u Hrvatske istakli su za “Blic” da im je stigao dopis iz Srbije sa molbom da uvaže potvrdu o produženju saobraćajn­e dozvole i da oni to i čine.

Podsećanja radi, izdavanje novih saobraćajn­ih dozvola na osnovu Pravilnika o registraci­ji počelo je 2011. godine tako da mnogima ove godine taj dokument ističe. Međutim, pravilnik je izmenjen, pa vlasnici vozila kojima ističe dozvola mogu da dobiju besplatnu potvrdu MUP-a na srpskom i engleskom jeziku da im je ovaj dokument produžen na još dve godine.

Konačno, oni koji ne žele da produže saobraćajn­u dozvolu samo na dve godine, već na još devet godina, a imaju tablice sa regularnim slovima, odnosno bez kvačica, mogu to da učine tako što će promeniti registarsk­e oznake i platiti za to 3.707 dinara.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia