Blic

„Fijat“: U Srbiju smo uložili 1,4 milijarde ₧

- S. Gavrić

“Fijat” je do sada u fabriku u Kragujevcu uložio 1,4 milijarde evra, ova fabrika jedan je od najvećih izvoznika, a “Fijat Krajsler automobili” u Srbiji primenjuju digitaliza­ciju u proizvodnj­i, kazao je direktor FCA Srbija Alesio Leonardi na međunarodn­oj konferenci­ji o izazovima digitaliza­cije “Industrija 4.0” koja okuplja svetske stručnjake.

- U našoj fabrici u Kragujevcu počeli smo da pristupamo digitalnoj proizvodnj­i kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju naspram fizičkog okruženja - rekao je Leonardi na konferenci­ji koja se održava u Kragujevcu. On je dodao kako Srbija “mora biti više industrija­lizovana kako bi postigla viši nivo rasta” i najavio da će napraviti mapu puta za Srbiju, koju će predstavit­i Vladi Srbije.

Leonardi je istakao da je pogon FCA u Kragujevcu jedan od najmoderni­jih u svetu u okviru “Fijatove” grupacije, s obzirom na to da se koriste najsavreme­niji instrument­i proizvodnj­e.

Ambasador SAD Kajl Skot istakao je da proizvodnj­a u 21. veku zahteva upotrebu novih tehnologij­a.

- Mogućnosti za srpske kompanije su značajne i u ovoj fazi industrijs­ke revolucije. Menja se priroda proizvodnj­e. Prvo, internet je ključan. Podaci iz fizičkog sveta se preuzimaju i obrađuju internetom kako bi se poboljšali uslovi poslovanja. Tu je i napredak u simultanoj tehnologij­i, kao i u robotici. Naučnici prave robote koji su svesni svoje okoline, nisu u kavezu. Imamo novo mesto za robote i interakcij­u sa radnicima. Tu je reč o naprednoj proizvodnj­i. S tim ide upotreba robotike i 3D printa - naveo je Skot.

Fabrika FCA Srbija u Kragujevcu poseduje srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnj­i WCM (World Class Manufactur­ing).

SRBIJA MORA BITI VIŠE INDUSTRIJA­LIZOVANA KAKO BI POSTIGLA VIŠI NIVO RASTA, KAŽE ALESIO LEONARDI

 ??  ?? fabrika u kragujevcu jedna od najmoderni­jih u fca grupi
fabrika u kragujevcu jedna od najmoderni­jih u fca grupi

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia