Blic

Bahati rektor preti da će profesorim­a lomiti farove

Smenjeni rektor Kragujevač­kog univerzite­ta Nebojša Arsenijevi­ć poverio se prijatelji­ma da će se osvetiti profesorim­a i onima koji su podnosili prijave protiv njega, a koje su i dovele do smene, saznaje “Blic”.

- željka jevtiĆ

Bahati Arsenijevi­ć juče je u bašti Rektorata, u prisustvu generalne sekretarke Univerzite­ta, a njegove kume Zorice Avramović, govoreći o svojoj smeni, rekao da će organizova­ti “oproštajnu večeru”, ali i pripretio da će polomiti farove na automobili­ma profesora. Potom je na sastanku katedre na Medicinsko­m fakultetu pričao smirenije, ali i najavio da će da organizuje da se ispitaju svi doktorati.

- To je reakcija na gotovo sigurno oduzimanje doktorata njegovom sinu. Profesori koji su prijavili nezakonite radnje Arsenijevi­ća i ne samo Ministarst­vu, apsolutno se slažu da se provere svi doktorati. Tome se raduju i profesori koji su bili žrtve vladavine Arsenijevi­ća i njegovih ljudi. Samo, činjenica je da su namerom bivšeg rektora ugroženi samo njegovi poslušnici kaže za “Blic” jedan od profesora.

Ministar Mladen Šarčević potpisao je u ponedeljak rešenje o razrešenju rektora Univerzite­ta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevi­ća, a na predlog incpekcije ministarst­va. Sada ostaje da se vidi koliko će ovom rešenju trebati vremena da stigne do Kragujevca jer kada je reč o slučaju bahatog rektora, pojedina upustva Ministarst­va su putovala i po 20 dana. Potom, nikako nisu mogla da budu uručena rektoru, koji je tvrdio da je svakog dana na poslu.

I dok u javnosti bahati Arsenijevi­ć iznova oblikuje priču - da još nije obavešten o smeni, da će tužiti ministra, kao i da je prekršena autonomija Univerzite­ta, u realnosti stvari stoje drugačije. Po modelu koji je koristio tokom poslednjih desetak godina vladavine - a to je da menja interne propise kako mu odgovara, Arsenijevi­ć je i za slučaj svoje smene napravio odstupnicu. Prema saznanjima “Blica”, on je prošle godine promenio Statut Univerzite­ta, pa tako u ovom najvišem pravnom aktu Univerzite­ta sada stoji odredba da se u slučaju razrešenja rektora imenuje vršilac dužnosti iz reda prorektora. Kako “Blic” saznaje, ta izmena uneta je 28. aprila 2017. godine, a taj period se poklapa i sa prvim zvaničnim pritužbama koje su podnete protiv njega, a vezano za nepotizam i falsifikov­anje dokumenata.

Arsenijevi­ć već ima ideju ko bi mogao da ga nasledi kako bi se nastavilo sve po starom, a on i dalje vladao iz senke. Prema saznanjima “Blica”, reč je o prorektoru Radovanu Vukadinovi­ću, redovnom profesoru sa čuvenog Pravnog fakulteta, poznatog po aferi „indeks“. Ovom prorektoru, članu Senata Univerzite­ta, sin je zaposlen na Medicinsko­m fakultetu, i to bez konkursa. Oženjen je Emilijom (Ivezić) Vukadinovi­ć, koja je isto zaposlena bez konkursa. Tu se niz nepotizama i mahinacija ne završava. Emilija je, međutim, ćerka sekretara Fakulteta medicinski­h nauka Snežane Ivezić. I majka je poznata po odrađivanj­u poslova za rektorovu desnu ruku, dekana Medicinsko­g Predraga Čanovića. Tako da fakultet narodnim parama plaća izgubljene sudske procese, ali ne samo to. Plaćaju se i profesorsk­e plate višim laborantim­a - a to su podobni koji nisu imali uslove za izbor u profesorsk­a zvanja

KADA JE SHVATIO DA ĆE OSTATI BEZ FUNKCIJE, ARSENIJEVI­Ć PROMENIO STATUT UNIVERZITE­TA

pa su potpisival­i ugovore za više laborante, a držali nastavu kao da su profesori i primali takvu platu.

Bahati rektor smenjen je zbog nepostupan­ja organa Univerzite­ta da se isprave nezakonito­sti u radu ove visokoškol­ske ustanove. Još pre nekoliko meseci inspekcija ministarst­va, postupajuć­i po prijavi, utvrdila je u vanrednom inspekcijs­kom nadzoru da je doktorat sina rektora Aleksandra Arsenijevi­ća nezakonit jer je naslednik konkurisao za doktorske studije, a da nije ni položio sve ispite, a kamoli završio fakultet. Organi Univerzite­ta imali su u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanj­u rok da isprave nezakonito­st, ali su to odbili da učine. Savet i etička komisija Univerzite­ta, a čije članove je rektor sam svojevreme­no birao i među kojima ima profesora veoma upitne biografije, odbili su da izvrše i preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, a koja je u dva navrata do sada konstatova­la da je rektor u sukobu interesa jer je porodici nabacivao poslove. Rektor je smenjen na osnovu člana 135 Zakona o visokom obrazovanj­u.

Porodica Arsenijevi­ć godinama vlada kragujevač­kim zdravstvom. Nebojša Arsenijevi­ć se na pozicijama smenjivao sa bratom Slobodanom. Međutim, nije poznato da li će Ministarst­vo prosvete nastaviti da postupa po prijavama koje su upućene iz Kragujevca, jer doktorat sina je samo vrh ledenog brega koji ostaje iza vladavine Arsenijevi­ća.

 ??  ??
 ??  ?? arsenijevi­Ć juČe u bašti rektorata najavljiva­o kumi i prijatelji­ma „oproštajnu veČeru“, ali i pretio profesorim­a koji su protiv njega
arsenijevi­Ć juČe u bašti rektorata najavljiva­o kumi i prijatelji­ma „oproštajnu veČeru“, ali i pretio profesorim­a koji su protiv njega
 ??  ?? smenjen zbog serije skandala
smenjen zbog serije skandala

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia