Blic

Dizel skuplji samo u Albaniji

Poskupljen­je goriva je goruća tema ovih dana u Srbiji, jer su vozači shvatili da je poskupljen­je dinar po dinar dovelo do toga da smo po ceni dizela ubedljivo najskuplji u regionu - više cene tog goriva plaćaju samo vozači u Albaniji.

- danijela nišaviĆ

Po sistemu “mic po mic” došli smo do prosečne cene od 152,02 dinara za bezolovni benzin od 95 oktana, odnosno od 162,71 za litar dizela. Na Fejsbuku su već inicirani protesti koji bi trebalo da se odvijaju širom Srbije, a prvi bi trebalo da bude u petak u 17 sati kada su pozvani vozači da se zaustave i blokiraju saobraćaj na sat vremena.

Iako se po prosečnoj ceni goriva u regionu nalazimo negde na sredini, cena dizela od 1,36 evra je među najskuplji­m u okruženju, a dodatno zabrinjava to što država još ništa ne čini da smanji svoje ogromno zahvatanje u ceni goriva, dok cene nafte na svetskom tržištu takođe ne pokazuju trend opadanja.

Kada se posmatra cena bezolovnog benzina, najskuplji plaćaju vozači u Grčkoj - 1,54 evra za litar, sledi Hrvatska sa 1,45 evra i Albanija - 1,42 evra. Ispred nas su i Crna Gora i Slovenija - 1,41 evro, odnosno 1,35 evra. Međutim, jeftiniji benzin plaćaju vozači u Mađarskoj, Rumuniji, Makedoniji, Bugarskoj i Bosni i Hercegovin­i gde je raspon cene od 1,21 do 1,09 evra za litar.

Kod dizela naši vozači su u najnepovol­jnijoj situaciji (1,37 evra), jer je cena nepovoljni­ja samo u Albaniji sa 1,42 evra po litru. Svi ostali toče jeftiniji dizel i to za 0,31 do 0,05 evra.

Potrebno je reći i da mnogi susedi koji imaju mnogo veće prosečne plate od nas toče jeftinije gorivo, te se cene lakše amortizuju sa većim zaradama. Takva je situacija u slučaju dizela i Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Crne Gore, kao i u slučaju bezolovnog benzina u Mađarskoj i Rumuniji.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nada se da će u narednom periodu doći do pada cene nafte i njenih derivata, a ukoliko do toga ne dođe, Vlada Srbije će razmotriti koje mere ima na raspolagan­ju.

Jedna od mogućih mera jeste smanjenje akciza na gorivo. Međutim, očekivanja su da bi to moglo da se desi sa rebalansom budžeta, koji bi mogao da bude u letnjim mesecima.

Zakon o akcizama omogućava Vladi da bez promene zakona, a što je u nadležnost­i Skupštine, smanji akcize do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia