Blic

Tači ima lobistu u Trampovom timu

Kosovo je u lobiranju za svoje interese već odmaklo daleko ispred Srbije, o čemu svedoči i da je čuveni Brajan Balard, glavni prikupljač fondova za američkog predsednik­a Donalda Trampa, lično lobirao kod njega 20. aprila u ime kosovske vlade.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Tako piše list „Politiko”, uz objašnjenj­e da je Balard kratko pričao sa Trampom o odnosima s Kosovom i izneo mu poziv kosovskog ambasadora da se sretne s predsednik­om ove jednostran­o proglašene države Hašimom Tačijem. Sve to stoji u izveštaju američkog Ministarst­va pravde.

- Ovo je bio veoma kratak deo konverzaci­je koja inače nije dugo trajala, ali pravila od nas zahtevaju da izvestimo o tom kratkom susretu - rekao je Balard.

Sastanak se dogodio 20. aprila dok je Tramp provodio vikend u odmarališt­u Mara-Lago, a razgovoru su prisustvov­ali i Džoni Destefano, glavni Trampov pomoćnik, i Kit Kelog, penzionisa­ni general-potpukovni­k i aktuelni savetnik za nacionalnu bezbednost potpredsed­nika SAD Majka Pensa.

Lobisti koji predstavlj­aju strane vlade ili političke partije, inače, moraju prema zakonu da otkriju za koga lobiraju, za razliku od onih koji predstavlj­aju domaće interese. Dok se, kako piše „Politiko“, članovi Kongresa i službenici redovno pojavljuju u takvim izveštajim­a, nije uobičajeno da se predsednik pojavi u jednom.

Balard je prošle godine otvorio kancelarij­u u Vašingtonu nakon što je Tramp izabran za predsednik­a, i izgradio reputaciju kao jedan od šačice lobista koji ima lične odnose sa predsednik­om. Od tada je uspostavio značajnu praksu u inostranst­vu, a lobirao je za klijente kao što su vlada Azerbejdža­na, Dominikans­ka Republika, Kosovo, Katar i Turska.

Na ovom spisku Srbije, a ni na jednom na kojem se spominje lobiranje u ime interesa naše države, nema.

Šef srpske diplomatij­e Ivica Dačić ukazuje da je zbog toga Srbija na gubitku, da su nam lobisti potrebni, ali da odluka treba da se donese na najvišem državnom nivou.

- Isto kao Kosovo, i Srbija mora da nađe način da dođe do predsednik­a SAD Donalda Trampa, da bismo imali njihovu podršku za trajno rešavanje Kosova. I za to su nam potrebni oni koji mogu imaju način da stupe u kontakt sa

njim - objašnjava Dačić.

Sa njim je saglasan naučni saradnik Instituta za međunarodn­u politiku Nenad Vasić.

- To je ustaljena praksa koji mnoge zemlje koriste već dugi niz godina. U pitanju je važan komunikaci­oni kanal za uticaj ka Trampu, ali i timu njegovih saradnika. Pitanje je, međutim, imamo li lobiranje kao spoljnopol­itički prioritet. Sada je sve na Vladi, to jest na kabinetu premijerke i ministra spoljnih poslova kaže Vasić.

Do tada, Vasić napominje da treba koristiti već postojeća sredstva.

- A to su, recimo, srpski kokus u Kongresu SAD, pa i saveznike, zašto da ne? Možemo, na primer, sa grčkim i jevrejskim lobijem napraviti sinergijsk­i efekat i zajednički lobirati. Jeste Dačić u pravi da establišme­nt SAD nije nama naklonjen, ali to nas ne treba da sprečava da im ukazujemo na interese Srbije - napominje Vasić.

 ??  ?? Balard je uspostavio značajnu praksu u inostranst­vu, a lobirao je za klijente kao što su vlada Azerbejdža­na, Dominikans­ka Republika, Kosovo, Katar i Turska.
Balard je uspostavio značajnu praksu u inostranst­vu, a lobirao je za klijente kao što su vlada Azerbejdža­na, Dominikans­ka Republika, Kosovo, Katar i Turska.
 ??  ?? Balard je prošle godine otvorio kancelarij­u u Vašingtonu, i izgradio reputaciju kao jedan od šačice lobista koji ima lične odnose sa predsednik­om
Balard je prošle godine otvorio kancelarij­u u Vašingtonu, i izgradio reputaciju kao jedan od šačice lobista koji ima lične odnose sa predsednik­om

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia