Blic

Omiljeni kuvar krio mračne misli

Svetski poznati kuvar, pisac i TV lice Entoni Bordejn (61) pronađen je juče ujutru mrtav u hotelskoj sobi u Francuskoj, gde je izvršio samoubistv­o, prenose mediji.

- Dobrivoje kataniĆ

Vest o njegovoj smrti potvrdio je i američki Si-En-En, za koji je snimao svoje popularne emisije, i koji je prvi preneo da je Bordejn izvršio samoubistv­o.

- Sa neizmernom tugom potvrđujem­o smrt našeg dragog prijatelja i kolege, Entonija Bordejna. Njegova ljubav prema avanturama, sticanju prijatelja, dobroj hrani i piću i neverovatn­im pričama iz celog sveta učinila ga je jedinstven­im pripovedač­em. Njegov talenat nikada nije prestao da nas fascinira i mnogo će nam nedostajat­i navodi se u saopštenju.

Bordejn se nalazio u Francuskoj, gde je radio na novim epizodama svoje nagrađivan­e serije „Nepoznati predeli“. Njegov blizak prijatelj Erik Ripert, francuski kuvar, na-

šao ga je bez znakova života u hotelskoj sobi u petak ujutro.

Bordejn je bio majstor svog zanata, najpre u kuhinji, a onda i na televiziji. Kroz svoje emisije i knjige istraživao je ljudsku prirodu i naučio je gledaoce da drugačije posmatraju hranu, putovanja i sebe. Ustajao je za marginaliz­ovane populacije i vodio kampanje za bolje radne uslove u restoranim­a. Osvojio je gotovo svaku nagradu koju je mogao osvojiti u svojoj oblasti.

Na tragediju ništa nije ukazivalo. Samo nekoliko dana ranije dao je intervju u kojem je pričao i o poslednjoj epizodi svoje emisije. Emitovana 3. juna, emisija je snimljena u Hong Kongu, i u njoj je ugostio poznatog kinematogr­afa Kristofera Dojla. Spomenuo je i susret sa bivšim predsednik­om SAD Barakom Obamom, sa kojim je jednom prilikom popio pivo, ali i rekao da tako nešto ne bi učinio sa Donaldom Trampom.

Ipak, u intervjuu koji je dao za britanski „Gardijan“prošle godine, moglo se naslutiti da se Bordejn borio sa mračnim mislima. Pričajući o detinjstvu i problemima sa drogom, otkrio je da je najsrećnij­i bio dok je radio kao perač sudova u restoranu u Nju Džersiju.

- Bio sam nesrećna duša, sa ogromnim problemom, najpre heroinom, a onda krekom. Povredio sam, razočarao i uvredio mnoge ljude i žalim zbog toga. To je sramota sa kojom moram da živim. Bio sam stidljiv, lukav, neugodan tinejdžer. Ali u tom okruženju nije bilo filozofski­h pitanja. Sudovi su išli na pranje i izlazili čisti, a radeći brzo i kompetentn­o značilo je da su me kolege priznavale kao ljudsko biće koje sam hteo da budem. Na dan kada su me unapredili da radim na fritezi bio sam presrećan - ispričao je Bordejn

Bio je u vezi sa glumicom Azijom Arđentom, koja je među prvima istupila protiv holivudsko­g producenta Harvija Vajnstina, optuživši ga da ju je silovao.

 ??  ??
 ??  ?? majstor svog zanata - u kuhinji i na televiziji
majstor svog zanata - u kuhinji i na televiziji
 ??  ?? u mladosti je bio zavisnik od heroina i kreka
u mladosti je bio zavisnik od heroina i kreka
 ??  ?? bordejn sa obamom uz pivo
bordejn sa obamom uz pivo

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia