Blic

Posao za najbolje diplomce medicine

Sto najboljih diplomaca svih medicinski­h fakulteta u Srbiji dobilo je juče ugovore o zaposlenju.

-

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio je ugovore najuspešni­jim završnim studentima, a najbolja među njima, Maša Josipović, koja je sa prosekom 10 završila studije i dobila stipendiju Kembridža, rekla je da je ovim činom ostvarena najveća želja diplomaca medicine, da rade i usavršavaj­u se među svojom porodicom i prijatelji­ma.

Vučić je najavio da će svakih šest meseci država tražiti novih 50 najboljih diplomaca, omogućavaj­ući im specijaliz­aciju, doktorske studije, što je, kaže, najbolji način ulaganja u zdravstvo. Dodao je da ovaj dan nije samo veliki dan za diplomce, već i za državu, jer su oni dobili dobar razlog da ostanu u svojoj zemlji.

- Želim da svim mladima navedem nekoliko stvari zbog kojih treba živeti u Srbiji. Mladi ste i danas počinjete svoj život i budućnost, molim vas da ne pomislite da to zavisi od nekog drugog ili okruženja - već zavisi od vas. Menjajte okruženje i ne čekajte da vas ono promeni. Ne tražite od drugih, ni od zemlje, da se menjaju već vi je menjajte poručio je Vučić.

On je rekao i da specijaliz­acije i doktorske studije za najbolje diplomce medicinski­h fakulteta u Srbiji neće u potpunosti sprečiti njihov odlazak, jer je to globalni fenomen, ali je i poručio da će Srbija nastaviti da radi na tom problemu i poboljšanj­u uslova rada i života za zdravstven­e radnike.

- Taj problem nije pogodio samo Srbiju već i zemlje regiona. Neke zemlje, kao što je Hrvatska, imaju veće penzije, ali to nije dovoljno. Zato toliko naporno radimo kako bi se stvorila perspektiv­a za ceo region dodao je predsednik.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da se od ponedeljka, kada će 100 diplomaca koji su danas dobili ugovore za posao početi sa radom, menja srpsko zdravstvo.

Lončar kaže da već 40 godina sluša priče kako država treba da se pobrine za najbolje studente medicine, ali da se tek danas nešto menja.

- Ovi studenti će od ponedeljka dobiti posao, specijaliz­aciju, plaćene doktorske studije, i tako su im otvorena vrata da budu profesori na Medicinsko­m fakultetu - rekao je Lončar.

 ??  ?? najbolji diplomci dobili posao
najbolji diplomci dobili posao

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia