Blic

Prodao nam je 20 miliona nije

Slobodanka i Slobodan Ćurčić prošli su kroz pravi pakao zbog dugova koje je na bizaran način od njih naplatio novosadski izvršitelj Aleksandar Durkulić.

- Miloš staniĆ

Izvršitelj je prodao njihovu kuću sa velikim placem za više od 300.000 evra, a na kraju, više od polovine dobijenog novca, oko 20 miliona dinara, koji su ostali nakon što su dugovi namireni prodajom imovine, zadržao je na svojim računima.

Slobodanka danas živi u Sirigu, selu u opštini Temerin, a do februara ove godine živela je na obodu centra Novog Sada. Po najvećoj zimi u februaru, kako kaže, morala je da je sa porodicom iseli iz kuće u kojoj su živeli skoro 30 godina i ode na selo. Porodica je ostavila za sobom mnogo stvari stečenih tokom godina, i opreme i delova iz auto-servisa koji su držali. Slobodanka kaže da je pritisak izvršitelj­a da se isele bio ogroman, ali napominje da je sve moglo biti urađeno drugačije, te da kuća nije morala na doboš.

- Sve je počelo zbog tog zelenaškog duga od 30.000 evra koji je suprug imao. Zbog njega je počelo izvršenje, a onda se u to, takođe zbog duga, uključila i banka, koja je zbog kredita imala hipoteku nad kućom i mogla je da je proda, ali samo kuću - kaže Slobodanka. Umesto toga, izvršitelj je prodao i plac iz osam delova i sve nekretnine na njemu, iako je vrednost prodaje daleko iznad vrednosti duga. Kako Slobodanka kaže, dug je u trenutku prodaje bio oko 100.000 evra, odnosno oko 12 miliona dinara, a kuća je prodata za 37 miliona.

- Umesto da izvršitelj proda jedan deo ili neke druge stvari kojima su se mogla naplatiti dugovanja, kao što su polovni automobili ili delovi, on je prodao sve delove kuće - kaže Slobodanka.

Da je izvršitelj pokušavao da proda i njihovu drugu nekretninu na Sentandrej­skom putu u Novom Sadu, Slobodanka je saznala slučajno u katastru.

- Uopšte nas o tome nije obavestio. Sve je ovo urađeno tako, a moglo je drugačije, posebno zato što nikada nismo rekli da dugove nećemo da vratimo. Suprug je izvršitelj­u rekao da bi dug sa kamatom vratio za pet dana, a banci za dvadesetak, ali je ipak krenuo da prodaje - dodaje ona.

Kuća na Sentandrej­skom putu im je ostala, ali zato što prodaja nije uspela, pa je izvršitelj krenuo na ostatak imovine. Posle cele drame i iseljenja, bračni par je krenuo u svoju bitku. Slobodanka sad kaže da joj nije jasno kako se izvršitelj nijednom nije javio i rekao da je kod njega ostalo skoro 20 miliona dinara.

- Mogao je reći da je to posebno deponovao u banci, da je to naš novac - priča Slobodanka. Kada je sve prodato i klupko se razmotalo, Ćurčići su angažovali advokata, a o slučaju su obavešteni Komora izvršitelj­a, Ministarst­vo pravde, Visoki savet sudstva... Protiv izvršitelj­a podneta je i krivična prijava.

Aleksandar Durkulić kaže za „Blic“da je sve u ovom slučaju u skladu sa zakonom. Kako kaže, konkretne stvari ne može da komentariš­e pošto je proces još u toku.

 ??  ?? hteli smo da vratimo dug, kuĆa nije morala da bude prodata: slobodanka ĆurČiĆ
hteli smo da vratimo dug, kuĆa nije morala da bude prodata: slobodanka ĆurČiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia