Blic

Da li će država smanjiti akcize na gorivo?

Smanjenje akcize na gorivo kao meru za zaustavlja­nje rasta cene pominjali su ministar energetike Aleksandar Antić, ali i ministar finansija Siniša Mali.

- Suzana lakiĆ

U POSLEDNJIH MESEC DANA CENA BENZINA PORASLA JE ZA 4,8 ODSTO, DOK JE DIZEL POSKUPEO ZA 6,2 ODSTO

Iako vozači zbog poskupljen­ja goriva postaju sve nervozniji, u Vladi još nisu povukli konkretne poteze da bi smanjili akcize i pojeftinil­i gorivo.

U gradovima širom Srbije vozači su blokirali ulice u znak protesta zbog poskupljen­ja.

Kako saznaje „Blic”, u Nemanjinoj 11 i u resornom Ministarst­vu rudarstva i energetike ni juče nije bilo razgovora o tome da li će se država umešati i smanjiti zahvatanja od 55 odsto u svakom litru goriva.

- Iako se očekivalo da bi to mogla da bude jedna od tema s obzirom na najavljeni štrajk vozača, konkretnih razgovora nije bilo. Da li zbog toga što je premijerka Ana Brnabić otputovala u Torino ili što vlasti smatraju da bi se uzburkane strasti vozača mogle smiriti, ali se o mogućem rešenju nije pričalo - kaže izvor „Blica”.

Juče je o akcizama zvanično jedino pričao ministar finansija Siniša Mali, ali vrlo šturo.

- Razmišljam­o o smanjenju nekih poreza, doprinosa, parafiskal­nih nameta koji trenutno postoje u privredi Srbije, a možda i akciza o kojima se priča ovih dana - rekao je Mali. Nekoliko dana ranije ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je izjavio da se nada da će svetska cena nafte u narednom periodu pasti, što bi moglo da dovede do pojeftinje­nja goriva. Ukoliko do toga ne dođe, kako je dodao, „postoji mogućnost da Vlada preduzme određene mere”.

Gorivo je i proteklog vikenda poskupelo do dva dinara po litru. Benzin od 95 oktana dostigao je cenu od 153,9 dinara po litru, evrodizel 163 dinara, a ekstra evrodizel 168,4 dinara. U poslednjih mesec dana cena benzina porasla je za 4,8 odsto, dok je dizel poskupeo 6,2 odsto. Stručnjaci tvrde da je najveći problem prevelik namet države koja kroz akcizu u ceni benzina učestvuje sa 55,2 odsto (82,44 od 149,4 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,6 od 158,98 dinara po litru).

Zbog takvog stanja građani su blokirali glavne saobraćajn­ice u Beogradu, Slaviju, mostove, ali su i u drugim gradovima protesti. Blokirani su bili Niš, Šabac, Novi Sad...

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ističe da država ima prostora za smanjenje akcize i da ne bi ništa izgubila.

- Poslednjih meseci priliv novca u budžet po osnovu naplate PDV bio je veći od planiranog. Smanjenje akcize na gorivo za budžet bilo bi neutralno, a za vozače korisno jer bi pojeftinil­o gorivo - ocenio je Mićović za „Blic”.

 ??  ?? vozaČi širom srbije juČe su blokirali ulice u znak protesta zbog poskupljen­ja
vozaČi širom srbije juČe su blokirali ulice u znak protesta zbog poskupljen­ja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia