Blic

Ubice novinara izmiču pravdi

-

Komisija za istraživan­je ubistava novinara Srbije izražava žaljenje što se i 17-godišnji pomen novinaru-dopisniku „Večernjih novosti“iz Jagodine Milanu Pantiću obeležava bez dostignute pravde, i pored toga što se ozbiljni napori ulažu da ubice i njihove nalogodavc­e stigne zaslužena kazna.

Komisija je u saopštenju navela da je, na osnovu do sada prikupljen­ih dokaza, ubeđena da je motiv za ubistvo Pantića pljačkaška privatizac­ija, u kojoj je više osoba primilo milionski mito i koja je ostala bez sudskog epiloga.

Napominje se da se predmeti u vezi sa tom privatizac­ijom nalaze u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu i Tužilaštvu za organizova­ni kriminal, ali za sada bez rezultata, i pored nespornih dokaza koji postoje.

- Zalaganjem Komisije, konačno su pred pravosudni­m organima saslušani svi svedoci i njihove izjave se nalaze u tužilačkim spisima. Iako je i u ranijem periodu bilo više pokušaja rasvetljav­anja ovog gnusnog zločina, rad na ovom predmetu nikada nije bio intenzivni­ji navodi se u saopštenju.

- Pravda je dostupna samo kada je postupanje državnih, prvenstven­o pravosudni­h organa, sistemski usmereno na prikupljan­je dokaza u što kraćem vremenu - ističe Komisija. Kako napominju i suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije, odvija se „zaprepašću­juće sporo, uz pravno bizarne odluke sudskog veća“.

- Nadamo se da će nadležni organi smoći snage da povećaju svoju efikasnost u rasvetljav­anju ne samo ovih već svih zločina - dodaje se u saopštenju.

Milan Pantić bio je dopisnik „Večernjih novosti“iz Jagodine, koji je ubijen 11. juna 2001. pod nerazjašnj­enim okolnostim­a.

 ??  ?? milan pantiĆ
milan pantiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia