Blic

Biti ili ne biti

- TATJANA NJEŽIĆ, novinarka

Pre dva dana odjeknula je vest da je žiri Udruženja dramskih umetnika Srbije (Nada Šargin, predsednic­a, Isidora Minić, Anđelika Simić, Radoslav Milenković, Boško Milin) doneo odluku da prestižnu nagradu “Miloš Žutić”- za najbolje glumačko ostvarenje u prošloj pozorišnoj sezoni - posthumno dodeli Nebojši Glogovcu za ulogu Hamleta u istoimenoj predstavi koju je po delu Vilijama Šekspira režirao Aleksandar Popovski (produkcija Jugosloven­sko dramsko pozorište).

Zaista, maestralan je Glogovac kao Hamlet bio... Izvrsna predstava. Shodno rediteljsk­oj postavci, umesto mladić, Hamlet je muškarac u zrelim godinama.

#

“Biti, tj. misliti svojom glavom, ili ne biti, tj. dozvoliti da drugi misle umesto tebe”

„Ovo je vreme iskočilo iz zgloba“, odzvanjalo je gotovo iz svakog trena maestralne glume Nebojše Glogovca. I gotovo iz svake scene. Primerice, od one u kojoj Hamlet vidno mlađem stricu kaže „moj neprirodni oče“, preko one kad Ofelija (Jovana Stojiljkov­ić) pred ocem Polonijem (Goran Šušljik) brije i noge i međunožje, do gotovo mafijaškog zahvata na kraju kad Hamlet pištoljem podeli pravdu, jer da l‘ je danas drugačije moguće ili se samo taj jezik razume... Ova postavka „Hamleta“imala je niz komičnih, duhovitih momenata kojima je poseban ton davao upravo izvrsni Nebojša Glogovac, pretapajuć­i komična, groteskna, vodviljska, dramska sredstva.

Na poseban je način (ne)moguća bila i ljubav Hamleta i Ofelije, a kraj predstave bio je čuveni Hamletov monolog iz današnje vizure - „biti ili ne biti“, odnosno, „da l‘ radije trpimo nego da letimo“.

Govoreći o toj predstavi i toj svojoj ulozi, pred premijeru, Nebojša Glogovac je rekao: „Biti, tj. misliti svojom glavom ili ne biti, tj. dozvoliti da drugi misle umesto tebe i bezuslovno to prihvatati. Sistem uvek, i u Šekspirovo vreme, i pre njega, i posle njega... on uvek manipuliše pojedincim­a, pravi pritisak. Samo je ranije, rekao bih, to bivalo zakamuflir­ano. Danas je potpuno ogoljeno i opet funkcioniš­e, gotovo nepogrešiv­o. Neverovatn­o! Biti il‘ ne biti u našem čitanju i postavci je: biti je raditi, boriti se, delovati protiv nepravde, protiv sistema koji melje, ili ne biti, to jest savijati kičmu, pristajati, živeti dosadan, nedoličan život, kao hrčak beskonačno vrteti točak dok piramida raste“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia