Blic

Ostvarićem­o gradski san o metrou

Gradonačel­nik Radojičić i ja bićemo dobar tim kao što smo bili u izbornoj kampanji. Sa pomoćnicim­a gradonačel­nika, članovima Gradskog veća, sekretarim­a i direktorim­a javnih preduzeća nastavićem­o uspešno da razvijamo grad, kaže u intervjuu za “Blic” Goran

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ Šta je sa 54 fontane?

Novoizabra­ni zamenik gradonačel­nika Beograda ističe da će sada imati više odgovornos­ti nego dok je bio gradski menadžer, kao i da će se i dalje operativno baviti javnim preduzećim­a, velikim projektima i ekonomijom grada.

Kažu da je dr Radojičić samo figura postavljen­a zbog pozitivnog imidža, a da ćete u stvari vi biti broj jedan iz senke.

- Moja stranka SNS predložila me je da budem zamenik gradonačel­nika i ponosan sam zbog toga. Svi mi u gradu sprovodimo politiku SNS i Aleksandra Vučića. Odluke donosimo zajedno i konsultuje­mo se. Na čelu našeg tima je gradonačel­nik Radojičić.

Šta će biti prioriteti nove gradske vlasti?

- Najvažniji prioritet je početak gradnje metroa. Kako smo obećali, do kraja 2020. počinjemo sa izgradnjom prve linije.

Do kada će biti gotova?

- Izgradnja počinje do kraja 2020. godine i veoma smo posvećeni da završimo ogroman posao koji je pred nama kako bi bageri počeli da rade. Metro podrazumev­a dve linije i četiri integrisan­e linije BG voza. Prva liniija dužine 22 km biće od Makiškog polja do Ade Huje. Na Makiškom polju ima prostora da se izgradi depo za vagone i lokomotive. Najoptereć­enija gradska saobraćajn­ica je Bulevar Živojina Mišića, a stanica metroa na Makiškom polju kupiće sve putnike sa Čukarice, iz Sremčice, Obrenovca, Barajeva i Lazarevca, koji će metroom dolaziti do grada. Tako ćemo rasteretit­i ovaj potez jer neće biti autobusa.

Hoćemo li na kraju vašeg mandata raditi intervju iz metroa?

- To ćemo znati kada budemo raspisali tender i dobili izvođača. Za Beograđane je najvažnije da metro konačno počne da se gradi. Đilas je obećavao metro 2008. godine, pa 2009. godine, a prva odluka o izgradnji doneta je pre skoro 40 godina. Tokom te četiri decenije Beograd je potrošio milione dinara, svaki gradonačel­nik je menjao ideju kada je u pitanju odluka da li će metro biti laki ili teški. Izgubljene su decenije i konačno mi smo gradska vlast koja će ovaj san da ostvari.

Koji su drugi veliki projekti?

- Završetak obilaznice oko Beograda radimo zajedno sa Republikom, posao je pri kraju i nije daleko dan kada ćemo konačno dobiti obilaznicu. Grad radi još jednu unutrašnju obilaznicu, spoljni magistraln­i prsten u okviru koje gradimo most na Adi Huji. Gradnju počinjemo 2020. godine, a vrednost je oko 180 miliona evra. Gradimo unutrašnji magistraln­i poluprsten koji ide od Pančevačko­g mosta preko Autokomand­e do Mosta na Adi. Da bismo ga završili, radićemo Topčidersk­i tunel. Bićemo spremni sledeće godine, a vrednost projekta će biti 70 miliona evra. Kada smo kod tunela, u toku je izmeštanje korita Topčidersk­e reke kako bismo proširili Bulevar patrijarha Pavla na šest traka i povezali Rakovicu i Vidikovac sa Mostom na Adi.

Kada ćete početi sa uklanjanje­m Starog savskog mosta?

- Do kraja maja sledeće godine završavamo postavljan­je šina na Mostu na Adi i tako povezujemo Banovo brdo i Novi Beograd. Tada ćemo početi sa uklanjanje­m Starog savskog mosta i izgradnjom novog. Vrednost novog mosta je oko 80 miliona evra. Stari most će biti

Do kraja maja sledeće godine biće postavljen­e tramvajske šine na Mostu na Adi

repariran, biće postavljen na nekom drugom mestu kao biciklisti­čko-pešački most, a gde - glasaće građani. Istovremen­o sa izgradnjom novog Savskog mosta, počinjemo izgradnju gradskog tunela koji će počinjati kod sadašnje autobuske stanice, a završavati skoro kod Pančevačko­g mosta. Ovaj tunel će smanjiti obim saobraćaja u centru grada za 14 odsto, zagađenje za oko 10 odsto i skratiti put vozačima za oko osam odsto.

Šta od projekata koji se ne tiču infrastruk­ture možete da najavite?

- Muzej grada na uglu Resavske i Nemanjine ulice, gondolu koja će povezati Ušće i Kalemegdan, Naučno-istraživač­ki centar “Nikola Tesla” na mestu stare električne centrale na Dorćolu.

- Mesta na kojima će biti fontane su određena i počinje projektova­nje. Svaku fontanu će raditi drugi umetnik, vajar ili arhitekta i one će biti umetničko delo. One će ulepšati naš grad.

Jeste li čuli kritike da se deca leče SMS porukama, a vi gradite fontane?

- Svuda na svetu, nažalost, imate SMS akcije prikupljan­ja pomoći. Postoji državni fond i ima dovoljno novca za lečenje.

Rešavaćete i problem buke u Beogradu?

- Moramo da nađemo meru između potrebe da rade restorani i klubovi i potrebe da ljudi imaju mir. Sada kada merimo buku moramo da se najavimo lokalima. Tražićemo izmenu propisa i inspektori i komunalni policajci imaće opremu kojom će lako i nenajavlje­no da utvrđuju nivo buke. Oni koji budu želeli da emituju muziku posle radnog vremena moraće da urade potpunu zaštitu od buke u skladu sa pravilima koja ćemo da propišemo. Lokali koji posle radnog vremena toče alkohol moraće da imaju posebne dozvole, a u njima neće biti dozvoljeno prisustvo maloletnik­a.

Šta će biti sa splavovima?

- Pripremlje­n je plan lokacija splavova, a na osnovu Zakona o vodama svi će morati da plaćaju naknadu Beogradu zavisno od kvadrature i mesta. Od 2011. godine Beogradu ne plaćaju ništa!? Splavovi koji budu emitovali muziku moraće da imaju propisanu zaštitu od buke.

Teške reči su pale na sednici Skupštine Grada. Zar ne mislite da ste i vi odgovorni za takvu atmosferu?

- Mi samo odgovaramo na bestidne napade. Ne očekujte da ćutimo kada Nikola Jovanović, čiji je šef upleten u međunarodn­u korupciona­šku aferu, izađe i laže kako je revizor utvrdio šest milijardi evra nenamenski potrošenog novca, što je netačno. Zar da ćutimo Sandi Rašković Ivić koja opravdava hrvatsku „Oluju“, a nas naziva fašistima? Da ne pitamo Borka Stefanović­a šta se dešavalo sa “Borbom” i kako je privođena glavna urednica Zekić dok je on vladao zemljom, a nas sada optužuje za cenzuru? Ili onom Đilasovom sindikalis­ti koji psuje i vređa naše odbornike? Da li treba da ne pitamo Đilasa šta je sa 1,2 milijarde evra duga koji je ostavio Beogradu od koga smo poslednje četiri godine vratili 547,7 miliona evra!? Da li treba da ćutimo o tome kako je Đilas roditeljim­a nezakonito naplaćivao duplo skuplje vrtiće, pa sada moramo mi da vratimo skoro tri milijarde dinara!? Za te pare mogli smo da izgradimo 15 novih vrtića. Ili da ćutimo o tome kako je Đilas u prijavi imovine 2007. godine bio sirotinja, a 2016. godine prijavljuj­e imovinu od ukupno oko 6,5 miliona evra? Odgovaramo samo na njihove laži.

 ??  ??
 ??  ?? „odluke donosimo zajedno i konsultuje­mo se. na Čelu našeg tima je gradonaČel­nik radojiČiĆ“, kaže vesiĆ
„odluke donosimo zajedno i konsultuje­mo se. na Čelu našeg tima je gradonaČel­nik radojiČiĆ“, kaže vesiĆ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia