Blic

Digitalna limuzina

Sve je na dugme, a motori sada koriste i „blagi hibridni sistem“.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Automobili odavno više nisu samo obično prevozno sredstvo. Sa digitaliza­cijom i savremenim sistemima komunikaci­ja postali su kuće na točkovima, odnosno pokretne kancelarij­e.

Kratak uvod nas je doveo do „audija A6“, koji je bez sumnje najmoderni­ji model u višoj srednoj klasi. Ekipa „Blica“je imala priliku da testira novu generaciju koja postavlja visoke standarde.

Spolja novi „audi A6“izgleda sveže, atraktivno i moderno, bez odstupanja od svog elegantnog i vrlo sofisticir­anog stava poslovne limuzine. Audijev novi dizajnersk­i jezik je, osim modela A8 i A7 „sportbek“, sada liznuo i A6, što nam se izuzetno dopada. Od prethodne generacije, novi A6 je 7 mm duži, 12 mm širi i za dva milimetra viši. Spolja ćete osmu generaciju prepoznati po ogromnom i niže postavljen­om hromiranom grilu, kao i po skoro sportski velikim usisima za vazduh.

Unutrašnjo­st je priča za sebe. Oko vozača su samo ekrani - pred očima, a iza volana je „vituelni kokpit“od 12,3 inča, u vrhu centralne konzole je 10,1-inčni ekran multimedij­e, a odmah ispod 8,6-inčni displej pomoću kog upravljate klimauređa­jem i još nekim „sitnicama“. Čitav MMI sistem je toliko intuitivan da kliktanje i čeprkanje po menijima stvara zavisnost. Osim toga, čitavim sistemom možete upravljati i glasom.

Što se vožnje tiče, novitet je da svi motori koji pokreću novi A6 koriste blagi hibridni sistem. To znači da su starter/generator i litijum-jonska baterija sastavni deo kako dizela tako i benzinaca. Na početku prodaje A6 će biti dostupan sa tri V6 motora. Oni sa četiri cilindra TFSI i TDI se očekuju kasnije.

Testirali smo verziju 3.0 sa V6 benzincem i oznakom 55 TFSI. Prava mera za A6, jer osim što su mu performans­e impresivne, motor radi vrlo tiho, što dodatno doprinosi komforu u kabini i bogati putnici će biti srećni. Vozača će usrećiti 340 KS i 500 Nm obrtnog momenta, kao i upravljanj­e na svim

točkovima.

 ??  ?? novi „audi a “izgleda sveže i atraktivno, bez odstupanja od elegantnog stava poslovne limuzine
novi „audi a “izgleda sveže i atraktivno, bez odstupanja od elegantnog stava poslovne limuzine
 ??  ?? na poČetku prodaje a Će biti dostupan sa tri v motora
na poČetku prodaje a Će biti dostupan sa tri v motora
 ??  ?? mmi sistemom može da se upravlja i glasom
mmi sistemom može da se upravlja i glasom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia