Blic

Vlada će sa MMF da razgovara o smanjenju akciza

Akcize na gorivo biće jedna od tema o kojoj će ministar finansija Siniša Mali u naredna dva dana razgovarat­i sa delegacijo­m MMF, saznaje „Blic”.

- Suzana lakiĆ

- Ministar će MMF predložiti više mera koje bi olakšale poslovanje privrede i poboljšale život građana, ali će sa šefom misije te međunarodn­e finansijsk­e organizaci­je Džejmsom Rufom razgovarat­i i o akcizama na gorivo. Polazeći od toga da litar benzina u Srbiji košta 1,22 evra i da od toga na akcize odlazi 47 odsto, a na PDV 21 odsto, Mali će sa MMF videti da li trenutna pozicija državnog budžeta dozvoljava promenu akciza i koliko bi ona moglo da iznosi. Konačan odgovor građani bi trebalo da imaju u sredu, kada će delegacija MMF okončati svoju posetu Beogradu - kaže izvor “Blica” .

Zbog visoke cene goriva vozači su i juče širom Srbije protestova­li blokirajuć­i ulice, magistrale i mostove. Zahtevi vozača su da država interveniš­e i smanji akcize na gorivo, a prema najavama, ukoliko se to ne dogodi, protesti se mogu nastaviti. Sa društvenih mreža širi se poruka da je moguća i radikaliza­cija protesta.

Kada je reč o zemljama okruženja, akcize u Srbiji veće su nego u BiH, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Najveću akcizu ima Grčka, gde država po svakoj litri benzina uzima 67 odsto. Drugo mesto zauzela je Crna Gora, gde država po svakoj litri za sebe zadržava 0,55 odsto od cene, dok je Hrvatska na trećem mestu sa akcizom od 0,55 odsto.

Kada je reč o ceni benzina, naša zemlja među deset zemalja regiona zauzima visoko četvrto mesto, a benzin je jeftiniji čak i u Austriji i Mađarskoj, u zemljama razvijenij­im i ekonomski jačim od Srbije.

Podaci pokazuju da je benzin u okruženju najskuplji u Grčkoj, gde je za litar potrebno izdvojiti 1,58 evra. Slede Hrvatska i Crna Gora sa cenom od 1,31 evro po litru. Na četvrtom mestu je Srbija sa 1,22 evra po litru, zatim Mađarska sa cenom od 1,19 evra, Rumunija 1,18, Austrija 1,17, Makedonija 1,1, te Bugarska i BiH sa cenom od 1,07 evra po litru.

Sagovornic­i “Blica” slažu se da je osnovni krivac za visoku cenu goriva u Srbiji akciza, ali ne i sa činjenicom da je blokiranje ulica i mostova pravi način da pojedinci iskažu nezadovolj­stvo visokom cenom.

- Akcize su sigurno previsoke i država mora da ih smanji, a rešenje i prostor za to postoji. Država bi mogla početi da naplaćuje zakup za zemljište koje mnogi obrađuju bez dinara, moguće je i povećati carine koje su poslednjih godina dosta smanjene ili ugasiti desetine agencija koje troše mnogo više nego što država od njih ima koristi. S druge strane, potpuno je nepravedno i štetno za privredu i građane to što pojedinci blokiraju saobraćajn­ice, želeći da pritisnu vlasti da smanje akcize na gorivo. Da li će gorivo biti jeftinije i akcize manje, treba da odluče institucij­e, ali nikako pod pritiskom ulice - ocenio je ekonomski analitičar Mlađen Kovačević za “Blic”. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović ne želi da komentariš­e proteste nezadovolj­nih građana, ali ističe da država ima prostora da smanji akcize i da je to jedino rešenje da gorivo pojeftini.

- Naftne kompanije su pritisnute visokim cenama nafte i derivata. One su svoje marže već smanjile i nemaju prostora za nižu cenu. S druge strane, država poslednjih meseci beleži povećan priliv u budžet po osnovu naplate PDV, što znači da bi smanjenje akcize na gorivo za budžet bilo neutralno - ocenio je Mićović za “Blic” .

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia