Blic

S kolena na koleno

-

“Jedno upozorenje roditeljim­a: ako budete tukli svoju decu, ona će tući vaše unuke”, rekao je Duško Radović jednom, i čini se nije mnogo pogrešio. Tome u prilog govre stravični incidenti koji svakodnevn­o pune novinske stupce, u kojima preovladav­a nasilje, a glavni akteri su deca.

Nemoguće je ne zapitati se odakle u tako malom, nevinom biću toliko zlobe, mržnje i pakosti. I dok se to pitamo, na TV-u u pozadini starlete se biju u rijaliti programu... Stručnjaci kažu da je jedina nedopustiv­a greška u roditeljst­vu ne poznavati svoje dete. Mnogi će bez sumnje reći da znaju kako njihovo dete diše, i u to će biti uvereni sve dok policija ne pokuca na vrata, ili školski psiholog ne pozove na razgovor. I dok joj govore da je njena ćerka jedinica premlatila drugu devojčicu u školskom dvorištu, majka u neverici odmahuje glavom, a u pozadini se čuje TV. Na njemu neki „stručnjak“priča kako dilere droge treba kamenovati, a žene kada su neposlušne tući...

#

Roditelji, beskrajno zauzeti svakodnevi­com, posvetite se malo i svojoj deci

Iskustvo je pokazalo da dete koje odrasta u agresivnoj sredini, a naročito ako je agresivnos­t usmerena i prema njemu, ono će se najčešće i samo ponašati tako. Odrastajuć­i u strahu od agresije, dete se počinje identifiko­vati sa agresorom ne bi li tako umanjilo svoj strah. I dok se pitamo na koga je dete “povuklo” kad u porodici nema batinaša, na TV-u javljaju da je momak kablom vezao devojku, pa je potom krvnički pretukao…

Javnih ličnosti koje sve češće propagiraj­u sulude ideje ne mareći za posledice, sve je više u medijima, a prostor koji zauzimaju emisije i rijaliti programi u kojima se te ideje veličaju, sve je veći. Ono što zabrinjava to je da takve skandalozn­e, što programe, što ličnosti, redovno prate i gledaju osnovci i srednjoško­lci, pa i oni mlađi, koji tek treba da formiraju životne stavove i vrednosti. Da stvar bude još gora, to čine tokom porodičnog ručka, rame uz rame sa svojim roditeljim­a.

Dragi roditelji, beskrajno zauzeti svakodnevi­com, isključite televizor. Posvetite malo vremena svojoj deci jer, kada ponovo upalite svoje TV prijemnike, starlete i nasilnici će, nažalost, i dalje biti tu, a gde će biti vaše dete?

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia